Румен Денчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Румен Денчев
български икономист
Роден
Румен Георгиев Денчев
1 март 1960 г. (64 г.)
Научна дейност
ОбластИкономика

Румен Георгиев Денчев е български икономист. Роден е на 1 март 1960 г. в Елхово. Бил е заместник-министър и главен секретар на Министерството на търговията и външноикономическите връзки по време на служебното правителство на Стефан Софиянски през 1997 г.

През 1985 г. завършва Аграрния университет в Бърно, специалност Икономика и управление на селското стопанство. Получава титлата инженер-икономист. Работи като началник изчислителен център на АПК „Столетов“ в Габрово. Печели конкурс и става научен сътрудник в Института по цветарство към Селскостопанска академия. Продължава работата си като научен работник в Института по икономика на селското стопанство към Селскостопанска академия. От края на 1991 г. до края на 1994 г. специализира и преподава като гост последователно в университетите в италианските градове Бари, Падуа и Пиза. През 1993 г. е ръководител на научен проект на Европейската комисия към Националния институт по аграрна икономика в Рим, Италия. Участва като един от първите български учени в съвместен научен проект на НАТО-CNR, Италия.

Бил е съветник на Министъра на земеделието в две правителства през 1994 г. и през 1996 г.

Главен секретар на новосъздадената през 1995 г. Агенция за чуждестранни инвестиции. През 1997 г. е бил член на Управителните съвети на Държавен фонд „Тютюн“ и Държавен фонд „Земеделие“.

Публикувал е над 50 научни книги, статии, рецензии.

През 1990 г. защитава докторат по икономика.

Владее италиански, английски, чешки, руски и ползва сърбохърватски език.

След 1997 г. се занимава с частен бизнес. Женен с две дъщери.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]