Русудан Багратиони (съпруга на Мануил Комнин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Русудан Багратиони.

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Русудан.

Русудан Багратиони
грузинска принцеса
Родена: ок. 1160
Починала: 13 век

Русудан (на грузински: რუსუდანი; на гръцки: Ρουςουδάν) е грузинска принцеса, най-малка дъщеря на грузинаския цар Георги III и царица Бурдухан.

Русудан е родена около 1158-1160 г. Тя е по-малка сестра на грузинската царица Тамара. Около 1180 г. Русудан е омъжена за Мануил Комнин, най-голям син на император Андроник I Комнин (1183-1185).

Мануил и Русудан имат двама сина:

  • Алексий Комнин (роден 1182)
  • Давид Комнин (роден 1184)

През 1185 г. император Андроник I е детрониран и убит, а съпругът на Русудан е ослепен и вероятно умира, тъй като името му престава да се споменава в историческите документи. Русудан успява да избяга от Константинопол, отвеждайки със себе си и синовете си. Вероятно тя се установява в провинция Понт или се завръща в Грузия.

Когато латините превземат Константинопол през 1204 г. и унищожават Византийската империя, с помощта на грузински войски синовете на Русудан успяват да завладеят провинция Понт и основават т.н. Трапезундска империя, една от ромейските държавици, които се обявяват за наследници на Византия.

Източник[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Rusudan, daughter of Giorgi III of Georgia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.