Русудан Багратиони (съпруга на Мануил Комнин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Русудан Багратиони.

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Русудан.

Русудан Багратиони
грузинска принцеса
Родена: ок. 1160
Починала: 13 век

Русудан (на грузински: რუსუდანი; на гръцки: Ρουςουδάν) е грузинска принцеса, най-малка дъщеря на грузинаския цар Георги III и царица Бурдухан.

Русудан е родена около 1158-1160 г. Тя е по-малка сестра на грузинската царица Тамара. Около 1180 г. Русудан е омъжена за Мануил Комнин, най-голям син на император Андроник I Комнин (1183-1185).

Мануил и Русудан имат двама сина:

  • Алексий Комнин (роден 1182)
  • Давид Комнин (роден 1184)

През 1185 г. император Андроник I е детрониран и убит, а съпругът на Русудан е ослепен и вероятно умира, тъй като името му престава да се споменава в историческите документи. Русудан успява да избяга от Константинопол, отвеждайки със себе си и синовете си. Вероятно тя се установява в провинция Понт или се завръща в Грузия.

Когато латините превземат Константинопол през 1204 г. и унищожават Византийската империя, с помощта на грузински войски синовете на Русудан успяват да завладеят провинция Понт и основават т.н. Трапезундска империя, една от ромейските държавици, които се обявяват за наследници на Византия.

Източник[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Rusudan, daughter of Giorgi III of Georgia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.