Ръсел Швейкарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ръсел Швейкарт
RustySchweickart.jpg
американски астронавт
Роден 25 октомври 1935 г. (82 г.)
Нептюн, Ню Джърси, САЩ
Националност американец
Друга професия учен
Престой в космоса 10 денонощия и 1 час
Селекция NASA-3 (1963)
Мисии Аполо 9
Емблема на мисията Apollo-9-patch.png
Пенсиониране юли 1979
Ръсел Швейкарт в Общомедия

Ръсел Луис "Ръсти" Швейкарт (на английски: Russell Louis "Rusty" Schweickart) е роден на 25 октомври 1935 год. в Нептун Тауншип, Ню Джърси. Американски учен и астронавт, участник в един космически полет.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Швейкарт завършва висшето си образование в Manasquan High School, Ню Джърси, със степен бакалавър по аеронавтика през 1956 год. След това придобива магистърска степен по същата специалност от Масачузетския технологичен институт през 1963 год.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Р. Швейкарт е селектиран за астронавт от НАСА на 17 октомври 1963 год, Астронавтска група №3. Особеното в неговата професионална кариера е това, че той започва веднага подготовка по програмата Аполо и изобщо не участва в започващата програма Джемини. Единствения си космически полет осъществява от 3 до 13 март 1969 год. като (пилот на лунния модул на Аполо 9. Десетдневната мисия е изключително сложна и отговорна. За първи път лунния модул е изведен и пилотиран на околоземна орбита. Астронавтите Джеймс Макдивит и Ръсел Швейкарт осъществяват маневри по стиковане и разстиковане с командния модул на Аполо, пилотиран от Дейвид Скот. Най-голямото разстояние, на което се отдалечават двата кораба е 111 мили (около 172 км.). Проверени са маневрените възможности на лунния модул в космическото пространство и са отработени процедурите по ползването му от следващите мисии. Освен тази задача, Швейкарт е натоварен персонално и с друга не по - малко важна. Той е първият астронавт от програмата Аполо, който осъществява космическа разходка, с цел проверка на специалния скафандър (на английски: Portable Life Support System) за ходене по Лунната повърхност. Излизането в открития космос е с продължителност 1 час и 8 минути. Аполо 9 е една от най-високо оценените мисии в цялата лунна програма, въпреки че остава в сянката на последвалите големи успехи.

Последното назначение на Ръсел Швейкарт е като командир на дублиращия екипаж на Скайлаб-2 през пролетта на 1973 год.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Медал на НАСА за участие в космически полет;
  • Медал на НАСА "За отлична служба", 1973 год.

Източници[редактиране | редактиране на кода]