Ръсел Швейкарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ръсел Швейкарт
американски астронавт
RustySchweickart.jpg
Информация
Роден25 октомври 1935 г. (86 г.)
Нептюн, Ню Джърси, САЩ
Националностамериканец
Друга професияучен
Престой в космоса10 денонощия и 1 час
СелекцияNASA-3 (1963)
МисииАполо 9
Емблема на мисиятаApollo-9-patch.png
Пенсиониранеюли 1979
Ръсел Швейкарт в Общомедия

Ръсел Луис „Ръсти“ Швейкарт (на английски: Russell Louis "Rusty" Schweickart) е роден на 25 октомври 1935 г. в Нептун Тауншип, Ню Джърси. Американски учен и астронавт, участник в един космически полет.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Швейкарт завършва висшето си образование в Manasquan High School, Ню Джърси, със степен бакалавър по аеронавтика през 1956 г. След това придобива магистърска степен по същата специалност от Масачузетския технологичен институт през 1963 г.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Р. Швейкарт е избран за астронавт от НАСА на 17 октомври 1963 год, Астронавтска група №3. Особеното в неговата професионална кариера е това, че той започва веднага подготовка по програмата Аполо и изобщо не участва в започващата програма Джемини. Единствения си космически полет осъществява от 3 до 13 март 1969 г. като (пилот на лунния модул на Аполо 9. Десетдневната мисия е изключително сложна и отговорна. За първи път лунния модул е изведен и пилотиран на околоземна орбита. Астронавтите Джеймс Макдивит и Ръсел Швейкарт осъществяват маневри по стиковане и разстиковане с командния модул на Аполо, пилотиран от Дейвид Скот. Най-голямото разстояние, на което се отдалечават двата кораба е 111 мили (около 172 км). Проверени са маневрените възможности на лунния модул в космическото пространство и са отработени процедурите по ползването му от следващите мисии. Освен тази задача, Швейкарт е натоварен персонално и с друга не по-малко важна. Той е първият астронавт от програмата Аполо, който осъществява космическа разходка, с цел проверка на специалния скафандър (на английски: Portable Life Support System) за ходене по Лунната повърхност. Излизането в открития космос е с продължителност 1 час и 8 минути. Аполо 9 е една от най-високо оценените мисии в цялата лунна програма, въпреки че остава в сянката на последвалите големи успехи.

Последното назначение на Ръсел Швейкарт е като командир на дублиращия екипаж на Скайлаб-2 през пролетта на 1973 г.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Медал на НАСА за участие в космически полет;
  • Медал на НАСА „За отлична служба“, 1973 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]