Сайънс (списание)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Корица на списанието, 1883 г.

Science (чете се Сайънс, в превод от англ. — Наука), често споменавано и като Science Magazine, е научно списание на Американската асоциация за съдействие развитието на науката (на английски: The American Association for the Advancement of Science, AAAS), представящо най-новите открития в областта на науката по света. Смята се (наред със списанието Nature) за едно от най-авторитетните научни списания.[1] Започва да излиза през 1880 г. Списанието е рецензируемо, излиза ежеседмично и има примерно 130 000 абоната на хартиеното издание. Тъй като абонаментът на организации и достъпът чрез интернет образуват доста по-голяма аудитория, броят на неговите читатели се оценява на един милион души[2][3].

Основният фокус на списанието е публикуването на важни оригинални научни изследвания и рецензии за научни изследвания, но Science също публикува свързани с науката новини, становища относно научната политика и други въпроси, които представляват интерес за учени и всички други, които се занимават с всеобхватното значение на науката и технологиите. За разлика от повечето научни списания, които се фокусират върху конкретна област, Science и нейният конкурент Nature обхващат целия спектър от научни дисциплини. Според Journal Citation Reports, за 2019 г. Science има импакт фактор 41,845.[4]

Въпреки че Science е списанието на AAAS, членството в AAAS не е условие за публикуване в него. Статии се приемат от автори от целия свят. Конкуренцията за публикуване в Science е много голяма, тъй като статия, публикувана в толкова цитирано списание, може да доведе до повишено внимание към авторите и напредък в кариерата им. За публикуване се одобряват по-малко от 7% от постъпилите статии.

Списанието излиза на английски език. Science е базирано в гр. Вашингтон, САЩ; има още и офис в Кеймбридж, Великобритания.

История[редактиране | редактиране на кода]

Science е основано през 1880 г. от нюйоркския журналист Джон Майкълз (на английски: John Michaels) при финансовата поддръжка на Томас Алва Едисон, а по-късно, и на Александър Бел. Списанието обаче не успява да събере достатъчен брой абонати, и спира да се издава през март 1882 г. Ентомологът Самюел Хабърд Скадер (на английски: Samuel Hubbard Scudder) възстановява списанието след една година. През 1894 г. Science отново има финансови трудности, и е продадено на психолога Джеймс Кетъл (на английски: James McKeen Cattell) за 500 долара.

В съответствие със споразумението, сключено между Кетъл и администрацията на AAAS, Science през 1900 г. става списание на Американската асоциация за съдействие развитието на науката[5]. През първата четвърт на XX век в Science са публикувани много важни научни работи – такива като статиите по генетика на плодовите мушици (Томас Морган), за гравитационните лещи (Алберт Айнщайн) и за спиралните галактики (Едуин Хабъл)[6]. След смъртта на Кетъл през 1944 г. списанието напълно преминава към AAAS[7].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Scholar Metrics: Top Publications. //
  2. Что такое Американская Ассоциация содействия развитию науки?. // AAAS. Архивиран от оригинала на 2012-06-05. (на английски)
  3. AAAS, "2014 Science Media Kit"
  4. Science. // 2019 Journal Citation Reports. Science. Thomson Reuters, 2020.
  5. 150 Years of Advancing Science: A History of AAAS and Science: 1900 – 1940. // AAAS, 2004. Архивиран от оригинала на 2012-06-05. (на английски)
  6. AAAS and Science: 1900 – 1940. // American Association for the Advancement of Science. Архивиран от оригинала на 2012-02-29. Посетен на 2006-08-27.
  7. AAAS – History and Archives. // American Association for the Advancement of Science. Архивиран от оригинала на 2012-02-29. Посетен на 2006-08-27.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]