Сайър Рекърдс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сайър Рекърдс
Sire Records logo.png
Информация
Собственик Уорнър Мюзик Груп
Основана 1966 г.
Жанр различни
Страна САЩ
Сайър Рекърдс в Общомедия

Sire Records е американска звукозаписна компания, управлявана от Warner Music Group и разпространявана от Warner Bros. Records в САЩ и от WEA International извън Съединените щати.

История на марката[редактиране | редактиране на кода]

Начало[редактиране | редактиране на кода]

Марката е създадена през 1966 г. от Сиймор Стейн и Ричард Готърър под името Sire Productions. Първите релийзи на компанията са направени през 1968 г. и се разпространяват от London Records. В началото Sire се стремят да представят млади британски групи на американския пазар. Първите музиканти, с които започват да работят са Climax Blues Band, Barclay James Harvest и прото-пънкарите The Deviants. Марката е разпространявана от Polydor Records през 1970 и 1971 г., след това от Famous Music през 1972-1974 г. През това време Sire започват работа и с нови изпълнители като The Turtles, Дуейн Еди, Small Faces и Дел Шанън.

Преминаване към Уорнър[редактиране | редактиране на кода]

В края на 1970-те години Sire се превръщат в независима звукозаписна марка и започват да подписват с музиканти от бързо разрастващия се тогава пънк рок като Рамоунс, The Dead Boys и Talking Heads. По-късно ABC Records, които са наследници на Famous Music са продадени на MCA Records, което довежда до придобиването на Sire от Warner Bros. Records през 1978 г. През 1980-те години Sire стават една от водещите звукозаписни марки след подписването на договори със световноизвестни изпълнители като Мадона, Ice-t, Депеш Мод, The Cure и др. През 1990-те години марката продължава успешните договори с нови изпълнители като Сийл, Кей Ди Ланг, Томи Пейдж и Ей Хаус.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „Калифорния“         Портал „Калифорния