Салеп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Напитката салеп

Салепът (на турски: salep, sahlep, на персийски:  ثعلب, saalab‎, на арабски:  سحلب, saḥlab‎, на албански, на бошняшки: salep, на азербайджански: səhləb, на иврит: סַחְלֶבּּ, sahlev, на гръцки: σαλέπι, salepi, на сръбски, на македонска литературна норма, на български: салеп) е брашно, произведено от грудката на орхидеи от видовете Orchis mascula и Orchis militaris. Грудките съдържат богатия на скорбяла и хранителни вещества полизахарид, наречен глюкоманан.

История и разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Салеповото брашно се консумира основно под формата на напитки и десерти, особено в териториите, които някога са били част от Османската империя и в много части на Близкия изток, особено в Леванта.

Консумацията му обаче е била разпространена и в страни като Англия и Германия преди появата в тях на кафето и чая. Впоследствие пак бил предлаган – като алтернативна напитка в кафенетата.

Напитката днес често се приготвя с горещо мляко, вместо с гореща вода. Други десерти, които се приготвят със салепово брашно включват салепов пудинг и салепов сладолед. Турският регион  Караманмараш, който е най-големият производител на салеп, е известен и като Салепи Мараш. Популярността на салепа в Турция е довел до сериозно намаляване на популациите на диви орхидеи. По тази причина износът на грудки е обявен за нелегален.  Това е довело и до производството на салепови смески с изкуствени есенции.

Рецепта[редактиране | редактиране на кода]

  • 200 ml обезмаслено мляко
  • 1 чаена лъжица салепово брашно или алтернативно
  • 1/2 чаена лъжица оризово брашно и 1/2 чаена лъжица нишесте
  • Захар
  • Канела за поръсване
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Salep“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.