Салих паша Сиврия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Салих паша Сиврия
османски политик
Роден
Починал
май 1904 г. (70 г.)
Януздере, Османска империя

Салих паша Сиврията е помак, видна фигура в Пашмаклийско в края на XIX – началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е към 1834 година в пашмаклийското село Смилян, тогава в Османската империя. Произхожда от бедно семейство. Остава сирак рано и на младини овчарства и аргатува на различни места. Успява да стане ага и се превръща в едър земевладелец и една от водещите фигури в района. Откупува юшура в околията. В 1892 година княз Фердинанд I по случай Пловдивското изложение го награждава с орден за гражданска заслуга. Срещу Сиврията са извършени няколко опита за покушение, като след този от 1901 година избухва голяма афера.[1] След аферата Сиврията се затваря и напуска Смилян само със силна охрана. През май 1906 година на връщане от Беломорието в местността Домузалан, южно от село Януздере получава инфаркт и умира. Погребан е в Януздере.[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Караманджуков, Христо. „Западнотракийските българи в своето култорно-историческо минало с особен поглед към тяхното политико-революционно движение“, София, 1934, стр. 121 – 126.
  2. Караманджуков, Христо. „Западнотракийските българи в своето култорно-историческо минало с особен поглед към тяхното политико-революционно движение“, София, 1934, стр. 121 – 126.
  3. Маринов, Петър. Краят на помохамеданчването на среднородопските българи. Салих ага и неговото време.