Сано ди Пиетро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сано ди Пиетро. Мадона „Милосърдие“. 1440-те. Частна колекция.
Сано ди Пиетро. „Св. Бернардин връща дете към живот“. ок. 1450 г. Частна колекция.

Сано ди Пиетро (Ансано ди Пиетро; на италиански: Sano di Pietro; 1405, Сиена1481, Сиена) — италиански художник, представител на Сиенската школа.

Сано ди Пиетро е разностранен художник. Той се занимава с кавалетна живопис, книжна миниатюра, стенопис; рисува и дървените обложки (тавалети) на счетоводните книги на сиенската хазна (т. нар. „Бикерна“). През 1428 той е приет в Арте дел Питори — сиенската гилдия на художниците едновременно с Джовани ди Паоло и Сасета. Документите от този период свидетелствуват, че Сано ди Пиетро работи рамо до рамо със Сасета, който голяма част от специалистите считат за негов учител. Сасета е вероятно с около десет години по-голям от Сано, и съдейки по всичко, тях ги свързват не просто професионални, но приятелски отношения. Във всеки случай това може да се разбере от няколко известни факти: през 1428 година Сано ди Петро изрисува и позлатява сиенския баптистерий, създаден по проект на Сасета, през 1432 година помага в работата му над олтарната картина „Снежната мадона“, а след смъртта на Сасета, която се случва по време на работата над му над фреските на Порта Романа, Сано ди Пиетро дорисува неговата фреска „Короноване на Мария“ (1458-66), и „Св. Франциск“ (Сиена, Пинакотека). Сано се ползва голяма почит и уважение в родния град, и оглавява процъфтяваща художествена работилница, макар че не всички работи, изготвени зад стените ѝ са висококачествени. В своето творчество Сано ди Пиетро се стреми да съчетава изтънчената линеарност на Сасета с пластичността на Доменико ди Бартоло.

Сано ди Пиетро. „Ангел“, детайл. 1440-50 г. Авиньон, Пти Пале.

Първата подписана и датирана работа на Сано е полиптих за Благословения Джовани Коломбини (1444 г.), основната част на който сега се съхранява в Пинакотеката на Сиена, а пределата — в парижкия Лувър. В 1445 г. Сано и Доменико ди Бартоло изписват фреската „Короноване на Мария“ в сиенския Палацо Публико, в 1449 година Сано ди Пиетро създава триптих на св. Блез (Сиена, Пинакотека), а през 1458 г. полиптиха „Монтемерано“. Сано ди Пиетро създава цикъл картини, посветен на сюжети от живота на св. Бернардин, включващ известната „Проповед на св. Бернардин на площада в Сиена“ (1445 г. Сиена, музей на събора). Освен сиенските поръчки ателието на Сано ди Пиетро работи над множество поръчки от малки градове, например, полиптих 1471 г. за Бадия а Изола, олтар за катедралата в Пиенца, полиптих за църквата Санта Кристина в Болсена и т.н.

Произведения на художника[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Diana Norman. Painting in Late Medieval and Renaissance Siena (1260—1555). Yale University Press. 2003.