Сара Пейлин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Сара Пейлин
американски политик
Сара Пейлин 
Родена: 11 февруари 1964 г. (54 г.)

Сара Пейлин (на английски: Sarah Louise Heath Palin) е американски политик от Републиканската партия, губернатор на щата Аляска от 2006 година.

Издигната е като кандидат за вицепрезидент на САЩ в тандем с кандидата на Републиканската партия за президент Джон Маккейн.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Семейство Пейлин при представянето на Сара за кандидат вицепрезидент, 28 август 2008 година.

Родена е в Сендпойнд, Айдахо, в семейството на Чарлс и Сара Хейт. Родословието ѝ съдържа немска, ирландска и английска кръв.[1]. Още когато е много малка, семейството се преселва в щата Аляска.

Записва да учи в "Wasilla High School" в град Уасила, Аляска. През 1984 година, Сара печели конкурс за красота и става „Miss Wasilla“, като малко по-късно става трета на конкурса „Miss Alaska“[2].

Записва в „Hawaii Pacific College“, през 1982 година, където изучава Бизнес Администрация, но остава само за един семестър. През 1983 година се прехвърля в „North Idaho College“, където продължава да изучава същата специалност. Завършва журналистика в Университета на Айдахо[3][4]. Работи като спортен репортер в телевизия в Анкоридж, дори помага на съпруга си Тод Пейлин, който се занимава с промишлен риболов[5].

Автор[редактиране | редактиране на кода]

Сара Пейлин публикува книгата Going Rogue: An American Life ноември 2009, като още преди самото пускане по книжарниците на книгата е обявено издаването на пародиращ сборник от страна на либерали и левица в САЩ, с почти еквивалентна корица и със заглавие Going Rogue: An American Nightmare.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com/~battle/palin.htm%7Ctitle=Ancestry of Sarah Palin|accessdate=2008-08-26|publisher=Robert Battle
  2. http://www.usmagazine.com/news/sarah-palin-was-runner-up-in-1984-beauty-contest%7Ctitle=Gov. Sarah Palin Was Second Choice in '84 Beauty Contest
  3. Sarah Palin: From Hockey Mom to VP Candidate. // New York Post, 2008-08-29. Посетен на 2008-08-30.
  4. Kizzia, Tom. Gov. Sarah Palin: A biography. // Anchorage Daily News, 2008-08-29. Посетен на 2008-08-29.
  5. Johnson, Kaylene (2008). Sarah: How a Hockey Mom Turned Alaska's Political Establishment Upside Down

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]