Сарком на Юинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сарком на Юинг
Микрография на метастазен Сарком на Юинг.
Микрография на метастазен Сарком на Юинг.
Специалност онкология
МКБ-9 170.9
МКБО М9260/3
OMIM 133450
База данни
DiseasesDB
4604
База данни
MedlinePlus
001302
База данни
eMedicine
ped/2589
Мед. рубрики MeSH D012512
Сарком на Юинг в Общомедия

Сарком на Юинг[1] е вид рак, формиращ се в кастите или меките тъкани. Симптомите включват подуване и болка в областта на тумора, треска и костна фрактура. Най-честите места, където се образува са краката, таза и гръдната стена. В около 25% от случаите ракът вече се е разпространил в други части на тялото, преди да бъде диагностициран. Усложненията може да включват плеврална ефузия и параплегия.

Причините за саркома на Юинг не са известни. Повечето случаи изглежда се образуват на случаен принцип. Понякога е групиран заедно с примитивните невроектодермални тумори, в категория позната като „семейство тумори на Юинг“.

Основният механизъм на действие често включва генетична промяна, позната като реципрочна транслокация. Диагностиката се базира на биопсия на тумора.

Лечението често включва химиотерапия, радиотерапия, хирургическа операция и трансплантация на стволови клетки. Целенасочена терапия и имунотерапия се изучават. 70% от пациентите достигат петгодишна преживяемост.[2]

През 1920 г. Джеймс Юинг установява, че туморът е отделен вид рак. Саркомът на Юинг най-често се появява при тийнейджърите и подрастващите и представлява 2% от всички детски ракови заболявания. Засяга мъжете по-често, отколкото жените.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сарком на Юинг. // rak.com, 28 август 2019. Посетен на 14 юни 2019.
  2. Как да открием прогнозата на раково заболяване. // bgmedic.com. Посетен на 14 юни 2019.