Сашо Дончев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сашо Дончев
български предприемач
Роден
Бизнес дейност
Образование ВИИ „Карл Маркс“

Сашо Георгиев Дончев е български предприемач и общественик, един от основателите и настоящ изпълнителен директор на частната газова компания „Овергаз Инк.“ АД.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Ямбол през 1963 година, завършва математическата гимназия в града. След средното си образование завършва специалностите „Строителство на газонефтопроводи, газохранилища и нефтобази“ в Руския държавен университет за нефт и газ „И. М. Губкин“ и „Външноикономически отношения“ в Висшия икономически институт „Карл Маркс“.

От 1978 до 1991 г. работи последователно като технически ръководител, проектант, началник отдел „Транзитен газопровод Русия-Турция“ в „Газстроймонтаж“, директор на Строително-монтажното управление по изграждане на магистралния газопровод „Тула-Москва-Киев“.

Между 1995 и 1998 г. е изпълнителен директор на българо-руската газова компания „Топенерджи“.[2]

През 1991 г. заедно с други съдружници създава „Овергаз“ ООД, а през 1992 г. - „Овергаз Инк.“ АД. При учредяването на дружеството е избран за негов изпълнителен директор. Към 2014 г. компанията е вложила над 165 млн. евро в изграждането на над 2200 km газоразпределителна мрежа, даваща възможност на близо 300 000 домакинства да ползват природен газ.

Сашо Дончев е един от инициаторите и авторите на Националната програма за развитие на газификацията в България, Концепцията за развитие на газификацията на България и на Проекта за газификация на населените места в България.

Владее английски, руски и полски език.

Женен е, има двама синове: Даниел и Георги Дончеви.

Позиции в национални и международни организации[редактиране | редактиране на кода]

Сашо Дончев е председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара[3], Българската асоциация Природен газ,[4], Българска мрежа на Глобалния договор на ООН[5], Почетен председател на Българо-руската търговско-промишлена палата[6].

Освен това е член на Съвета на настоятелите на Техническия университет-София[7], на Управителния съвет на Съюза на издателите в България[8], на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров"[9].

Сашо Дончев е член на Президиума[10] и Борда на директорите[11] на Европейския делови конгрес.

В периода 1999-2005 г. е президент на баскетболен клуб Ямбол, като през този период отборът носи името Ямболгаз.[12]

Собственик е на близо 30% от акциите на „Сега“ АД, издаващо вестник „Сега“ - ежедневник с опозиционно звучене.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]