Свети Илия (тунел)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Илия.

Свети Илия
Тунелът „Свети Илия“
Тунелът „Свети Илия“
Основни данни
Вид автомобилен тунел
Технически данни
Дължина 4248 m
Ширина 7,7 m
История
Построен 8 юли 2013 г.
Карта
Reliefkarte Kroatien.png
43.36° с. ш. 16.98° и. д.
Местоположение на картата на Хърватия
Свети Илия в Общомедия

Тунелът „Свети Илия“ е пътен тунел под Биоково, свързващ т.нар. макарска ривиера по далматинското крайбрежие с континенталната част на Сплитско-далматинска жупания.

Тунелът е с дължина 4248 м и ширина на пътното платно на 7,7 м, а дължината на тръбата му е точно 4255.62 m. Носи името си от едноименния връх в планината Биоково, под който е прокопан. От тунела до върха на планината над него има 1336 м. Тунелът е четвърти по дължина в Хърватия.

Строителството на тунела започва на 25 март 2008 г. (от северната страна), и е пробит на 21 януари 2010 г. Близо до тунела „Свети Илия“, в Турия, се намира паметна плоча от времето на Наполеон в Далмация, и по-специално от 1809 г. на т.нар. илирийски провинции, отбелязваща завършването на строителството на далматинския адриатически панорамен път от Задар към залива на Котор.

Тунелът е в експлоатация от 8 юли 2013 г. и съкращава придвижването между Макарска и остров Брач и останалата част от Хърватия, посредством връзката на тунела с Автомагистрала А1 (Хърватия). [1]

От 1 януари 2018 г. преминаването през тунела е безплатно (преди това е струвало 20 куни в посока).[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]