Автомагистрала А1 (Хърватия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
А1
Dalmatinska autocesta
Jadranska autocesta
От Загреб
През Карловац, Задар, Шибеник, Сплит
До Дубровник
Дължина 550 km
Autocesta1.svg
Dalmatinska autocesta в Общомедия

Автомагистрала А1 на Република Хърватия (на хърватски: Avtocesta A1, Dalmatinska autocesta или Jadranska autocesta; превод: Автомагистрала на Далмация или Автомагистрала на Адриатическо море) е транспортен коридор, който, когато бъде завършен, ще свързва столицата на Хърватия – Загреб с адриатическия историческо-културен и курортен град Дубровник. Към месец май 2015 г. са построени 480,7 км път, като общата дължина на магистралата ще е 550 км. Тя преминава покрай градовете Карловац, Задар, Шибеник и Сплит.

Хърватската А1

Първата отсечка от Загреб до Карловац е завършена през 70-те години на XX век. Понастоящем, пътят от Загреб до Сплит е с шест ленти в две платна, с изключение на двата тунела – Мала Капела и Свети Рок. Построена е отсечката от Сплит до Плоче, която е завършена през 2008 г. Използва се отсечката Загреб – село Въргорац.

Перспектива[редактиране | редактиране на кода]

Има опция, автомагистралата да се свърже покрай адриатическото крайбрежие на Черна гора и Шкодра с паневропейски транспортен коридор 8, което неимоверно би улеснило сухопътната връзка и комуникация, както в района на Адриатика, така и в ЕС между Балканите със Западна Европа, страните от Пиренейския полуостров (Испания и Португалия) и Северна Италия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]