Свети Йоан Предтеча (кръщелня в Солун)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Йоан Предтеча“
Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου
Карта Местоположение в дем Солун
Вид на храмаправославна църква
Страна Гърция
Населено мястоСолун
РелигияВселенска патриаршия
ЕпархияСолунска
Изграждане1940 г.
Статутдействащ храм
„Свети Йоан Предтеча“ в Общомедия

„Свети Йоан Предтеча“ (на гръцки: Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου) е православна църква в македонския град Солун, част от Солунската епархия на Вселенската патриаршия, под управлението на Църквата на Гърция. Църквата е изградена в центъра на града около антична кръщелня (баптистерий), свързана със система от катакомби със съседния храм „Света София“.[1][2][3]

Баптистерият

Разположена е в градинка между „Иктин“ на северозапад, „Макензи Кинг“, която я отделя от „Света София“ на север и „Павлос Мелас“ на изток.[1] Останките са под нивото на улиците, на нивото на „Света София“ и „Света Богородица Медникарска“.[2] Запазеният басейн е първоначално част от античен нимфеум - храм на нимфите. Християнският баптистерий вероятно е по-стар от „Света София“. На една от колоните е изсечен кръст.[2] Катакомбната система от коридори и две подземни помещения, в едно от които има малък извор, е открита в 1892 година. В средата на двора се намират останките от византийска църква, която е много подобна на ротондата „Свети Георги“, но по-малка. Тази църква също е построена върху руините на античен храм.[1] Разкопки са проведени в 1932 година, когато там е решено да се постори сграда. Разкритите антични останки спират строителството.[2] Съвременната църква е добър пример за съчетание на модерна архитектура и антични останки – построена е от стъкло и зелен камък в 1990 година върху по-малка от 1940 година.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Μαλλίδου, Λία. Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, μια εκκλησία-κατακόμβη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης // Thessaloniki Arts and Culture. Посетен на 10 ноември 2018.
  2. а б в г д Καζαντζίδου, Νένα. Ο Χάρτης της πόλης: Ναός Τιμίου Προδρόμου // Parallaxi Magazine, 7 януари 2018. Посетен на 10 ноември 2018.
  3. Φωτεινάκη, Χριστίνα. O «αόρατος» ναός με τα υπόγεια μυστικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης // Seleo.gr, 15 март 2015. Архивиран от оригинала на 2018-11-10. Посетен на 10 ноември 2018.