Свети Архангел Михаил (Ужок)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Свети Михаил (Ужок))
„Свети Архангел Михаил“
Церква святого Михайла
Фотография от началото на XX век
Фотография от началото на XX век
Карта
Местоположение в Ужок
Страна Украйна
Населено мястоУжок
РелигияУкраинска православна църква (Московска патриаршия)
ЕпархияМукачевска и Ужгородска епархия
Архитектурен стилБойковски стил
АрхитектПавел Тонов и Иван Циганин
РеликвиИконостас
„Свети Архангел Михаил“ в Общомедия

„Свети Архангел Михаил“ (на украински: Церква Святого Архангела Михайла, Михайлівська церква) е дървена църква на Мукачевската и Ужгородска епархия на Украинската православна църква (Московска патриаршия) в село Ужок, Великоберезнянски район на Закарпатска област.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е разположена по горното течение на река Уж и принадлежи към бойковския стил.

Според легендата в древни времена Ужок е голямо селище със седем воденици, но след чумната епидемия в Европа, в него е останал само един човек. Нови заселници идват от съседните галицки села Гнилая, Яворов, Сянки. Църквата е построена от майсторите Павел Тонов от съседното село Битля и Иван Циганин от село Тихий. Строителите приключват работата на 11 юни 1745 година.

В близост до църквата има класическа верховинска дървена камбанария, квадратна по план, двуетажна, покрита с четирискатна палатка, построена през 1927 година. По време на Първата световна война австрийското правителство реквизира камбаните за военни цели.

Църквата Ужок е изключително популярна. Снимките ѝ са отпечатвани многократно в периодични издания, книги и брошури. Много закарпатски художници ѝ посвещават свои платна, нейният образ украсява епископския параклис и параклиса на учителската семинария в Ужгород.

На 21 юни 2013 г., на 37-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, проведена в Камбоджа, църквата „Свети Михаил“, заедно с други дървени църкви от Карпатския регион в Полша и Украйна, е включена в Световния списък на ЮНЕСКО Списък на наследството[1][2]

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Храмът на Архангел Михаил е паметник на бойковския архитектурен стил.

Външно църквата „Св. Михаил“ е проста и непретенциозна. Храмът е лишен от изострени външни декорации и детайли.

Изглед отляво. 2007 г. Изглед от предната страна. 2002 г. Изглед отдясно. 2007 г. Изглед от задната страна. 2012 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дерев’яні церкви Карпат внесли до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО // Culture.unian.ua. Посетен на 2016-02-22. (на украински)
  2. Карпатські церкви стали спадщиною ЮНЕСКО // Українська правда. Посетен на 2016-02-22. (на украински)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Церковь Святого Михаила (Ужок)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​