Светлина (община Тополовград)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Светлина.

Светлина
Общи данни
Население 70 души[1] (15 юни 2020 г.)
2,31 души/km²
Землище 30,359 km²
Надм. височина 257 m
Пощ. код 6547
Тел. код 04736
МПС код Х
ЕКАТТЕ 65588
Администрация
Държава България
Област Хасково
Община
   кмет
Тополовград
Божин Божинов
(„Възраждане“)

Светлина е село в Южна България. То се намира в община Тополовград, област Хасково.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Светлина се намира на 16 км от град Тополовград.

В селото се наблюдава тенденция на намаляване на населението поради основните два проблема застаряване на населението и ниска раждаемост. В последните 10 години все повече хора емигрират в други държави. През 1970-те и особено през 1980-те години много от жителите, особено младите, започват да се изселват в по-големи градове като Стара Загора, Ямбол, Пловдив, Хасково и др., защото в околността няма свободни работни места, а селото се намира в слабо развит район. Този процес продължава и днес. Последното преброяване на населението в селото сочи, че то се е смалило драстично.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Светлина е наследник на средновековно селище съществувало около 15 век, което се е наричало Кара Саатлии и се е намирало на 4-5 км северно от сегашното положение на селото. Единствено останали от това време са основите на църква, вкопана 2/3 в земята по тогавашните изисквания на турците. Село Кара Саатлии се е намирало на търговския път между Русе и Цариград, по който се прекарвали много стоки и пари от данъци и налози за султана.

След едно от многото нападения на султанските кервани, турски башибозук напада, опожарява и срива из основи селото. По това време то е наброявало около 3000-4000 души. Много от жителите му са убити, но по-голямата част бяга в горите на юг. Други се местят и създават околните на Светлина села: Овчи кладенец и Маца. Тези, които се укриват в гъстите и високи гори на юг, са основоположниците на съвременното село Светлина.

Старо име на селото е Шевкуларе[2].

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Мечата дупка

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

През средата на XX век се сформира футболен отбор, който е разполагал със стадион и сграда със съблекални в горния край на селото. Сега стадионът и съблекалните не съществуват.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на Великден се провеждат футболни срещи между възрастни и деца, срещите са съпроводени с много емоции и забавления. Това е стара традиция, която се спазва от доста години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Svetlina, Bulgaria. // fallingrain.com. Falling Rain Genomics, 2010. Посетен на 18 декември 2012. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]