Светото семейство и Свети Йоан кръстител (Пармиджанино)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Светото семейство и Свети Йоан кръстител
Parmigianino, sacra famiglia con san giovannino.jpg
Пармиджанино
Година 1528 г.
Техника темпера върху платно
Размери 159 × 131 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия

„Светото семейство и Свети Йоан кръстител“ (на италиански: Sacra Famiglia con san Giovannino) е картина рисувана през 1528 г. от италианския художник Пармиджанино, използвана техника темпера върху платно (131 х 159 см), изложена в зала 12 на Музей Каподимонте, Неапол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината се е намирала в двореца на фамилия Фарнезе в Рим до 1662 г., след което е преместена в Парма, където през 1725 г. е описана като една от най-красивите сред изложените шедьоври. Като част от Колекция Фарнезе пристига в Неапол между 17351739 г. където е изложена първо в Кралския дворец, а по – късно в Музей Каподимонте.

Творбата безусловно е приписана на Пармиджанино, но датирането ѝ предизвика спорове сред учените. Има различни мнения за това в кой период е рисувана, като едни учени предполагат периода от престоя на художника в Рим (1524 – 1527), докато други са на мнение, че същата е от периода на престоя му в Болония (1527 – 1530). Отделно, Фридман е на мнение, че своята творбата Пармиджанино е рисувал в периода на втория си престой в Парма (1530 – 1539). Въз основа на използваната техника и стил, като минералните цветове типични за стенописите и температа с лепило наречена гваш, може да се каже, че най-вероятно картината е рисувана в периода на престоя на художника в Болония.

В наши дни в Парма има съхранени две стари копия на картината, едното в Националната галерия, а другото в сградата на Общината. Известни са също четири подготвителни рисунки съхранени в Кралската библиотека на Уиндзор, в Националната галерия на Парма, Британския музей и в Музея Ашмолеан, Оксфорд.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Сцената представя случка от бягството на Дева Мария и Христос в Египет, където според апокрифните евангелия Исус се запознава с малкия Свети Йоан. Изобразен е Младенеца спящ върху покрит с платно камък, положил главата си на червена възглавница, което от своя страна може да се приеме, за художествена илюзорна препратка към смъртта на Исус. Дева Мария галеща главата на малкия Свети Йоан, изобразен с кръста от тръстики в ръка, застанал вляво зад Христос. В далечина се вижда в цял ръст Свети Йосиф да чете книга. Интересна природна картина се вижда на заден план, вдясно голямо наклонено дърво обсипано с гъби, докато вляво има изобразен пейзаж със село в планината.

В творбата на Пармиджанино виждаме един класически сюжет използван и от Рафаело в картината „Мадоната на Синята диадема“ изложена в Лувър, Париж.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Mario Di Giampaolo ed Elisabetta Fadda, Parmigianino, Keybook, Santarcangelo di Romagna 2002. ISBN 8818-02236-9


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Sacra Famiglia con san Giovannino (Parmigianino)“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.