Свещен скарабей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Свещен скарабей
Dungbeetle.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
подтип: Hexapoda Шестокраки
клас: Insecta Насекоми
надразред: Endopterygota Покритокрили
разред: Coleoptera Твърдокрили
семейство: Scarabaeidae Листороги бръмбари
подсемейство: Scarabaeinae Торни бръмбари
род: Scarabaeus Скарабеи
вид: Scarabaeus
sacer
Свещен
скарабей
Научно наименование
Уикивидове Scarabaeus sacer
Linnaeus, 1758 г.
Свещен скарабей в Общомедия

Свещеният скарабей (Scarabaeus sacer) е вид едро насекомо (дължина до 2,5 cm), принадлежащ към разред Твърдокрили (Coleoptera) и е един от символите на древен Египет.[1]

Среща се на най-различни места – пустини, гори, полета и други. Храни се главно с тор, но понякога и с листа, гъби или плодове.

В Древен Египет скарабеите са приемани за генератор на силна положителна енергия. Египтяните смятат, че дори само техният символичен образ, който се среща доста често като мотив в древноегипетското изкуство, лекува и пази. Той е смятан за символ на здравето и закрилата на висшите сили, символизира живота, а заедно с Анх и Всевиждащото око, изобразява безсмъртието.

Често скарабеят търкаля топче от тор и това дава повод на древните египтяни да си представят, че по същия начин Амон-Ра, Богът-Слънце, се придвижва по дневния небосвод. По-късно по тази причина скарабеят става един от многото символи на слънчевия бог. Скарабеи, изработени от лазурит или тюркоаз, служат за талисмани, както на живите, така и на починалите – скарабеят е поставян като амулет между листовете платно, с което обвиват мумията на починалия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]