Йосиф Обручник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Св. Йосиф Обручник)
Йосиф Обручник
יוֹסֵף

Роден
30 г. пр.н.е.
Починал
20 г. (49 г.)

Етносевреи[1]
Религияюдаизъм
Канонизация
Празник19 март (Общ римски календар)
Семейство
СъпругаБогородица
ДецаИисус Христос
Историчност на Исус Христос
Йосиф Обручник в Общомедия

Йосиф играе важна роля в Новия завет. По професия е дърводелец. Известен е под името Обручник, т.е благословен годеник.

Първото от четирите канонични евангелия - на Матей - започва с родословието на Исус Христос (такова съдържа и Евангелието от Лука) и преди Йосиф са изброени многобройни предци, свързани според Библията, с рода на Давид. Целта на тази генеалогия е да бъдат убедени тогавашните евреи, че Исус Христос е пряк потомък на цар Давид („На когото Бог обеща, че няма да липсва мъж от неговото потекло на трона на Израел“.) и така те да се уверят, че той е обещаният им от Бога, чрез пророците, Месия. Същевременно, според Светото писание, истински баща на Исус е Йехова, от когото тя зачева, чрез Светия Дух (това й е съобщено от архангел Гавраил).

Според Библията (Матей 1:19), след като се сгодява за Дева Мария, те не са имали сексуална връзка и тя въобще е девствена, но известно време преди сватбата им, той научава, че е забременяла. Отначало в неведение за същината на случилото се с нея, той решава да я напусне, защото решава, че това ще бъде по-добре за репутацията й. Обаче ангел, изпратен му от Бога го уверява, че грях не е имало и няма защо да постъпва така, а всъщност бъдещата му жена носи в утробата си Божия Син (според Мат. 1:18). Тъй че той се жени за нея и впоследствие известно време живеят в Назарет, Галилея, но във връзка с преброяване на населението, а и на самата бременност на Мария, заминават за Витлеем, Юдея, където именно е предречено, че ще се роди Спасителят. След раждането на Исус, посещават и Йерусалим, където детето им (първородно) е обрязано и ритуално представено пред Бога (според традицията, установена от Мойсей). Обаче, според Библията, става нужда да се укриват от юдейския цар, който планира да убие предполагаемия претендент за трона му, а след това - и от наследника му. Те се подслоняват в Египет, по-късно се връщат в Назарет, а впоследствие са често в Йерусалим. На Йосиф и Мария им се раждат още деца (Матей 13:54-58; Лука 8:20-21; Йоан 7:3-10), сред които и апостол Яков, брат Господен, първи епископ на Йерусалим.

Изглежда, че Йосиф умира пред разпъването на кръст на Исус в Йерусалим, а вероятно и преди последното му посещение на този град, защото по време на екзекуцията си Христос поверява грижите за майка си на любимия си ученик (който най-вероятно е Йоан Богослов). Погребан е в гробницата на родителите на Дева Мария Йоаким и Ана, където има легенда, че е погребана и самата Богородица.

Източници[редактиране | редактиране на кода]