Св. св. Петър и Павел (Сърбяни)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети апостоли Петър и Павел.

„Св. св. Петър и Павел“
„Св. св. Петар и Павле“
От запад
От запад
Карта Местоположение в Кичево
Вид на храмаправославна църква
Страна Република Македония
Населено мястоСърбяни
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияДебърско-Кичевска
Архиерейско наместничествоКичевско
ИзгражданеXV век
Статутдействащ храм
„Св. св. Петър и Павел“ в Общомедия

„Св. св. апостоли Петър и Павел“ (на македонска литературна норма: „Св. св. апостоли Петар и Павле“) е късносредновековна църква в кичевското село Сърбяни, Република Македония. Църквата е част от Кичевското архиерейско наместничество на Дебърско-Кичевската епархия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.

Църквата от североизток

Църквата е гробищен храм, разположен в южния край на селото. Изградена е в XV век. Според османско преброяване от 1494 година в селото живеел поп Никола със синовете си, който служел в църква със същото име. Църквата била съборна за околните села и я викали Голема църква. Църквата е обновявана три пъти.[1] Последното обновяване на църквата е в първата половина на ХХ век, а най-голямата част от фреските са обновени след Втората световна война.[2] В 1994 година тържествено е отпразнувана 500-годишнина на църквата със света литургия отслужена от архиепископ Михаил Охридски и Македонски в съслужение с митрополит Тимотей Дебърско-Кичевски и в присъствие на президента Киро Глигоров.[1][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Водичарски крст од Кичевско Србјани од 1856 година // Кичево, 25 януари 2013 г. Посетен на 16 март 2014 г.
  2. Кичевско архијерејско намесништво // Дебарско-кичевска епархија. Архивиран от оригинала на 2013-02-12. Посетен на 16 март 2014 г.
  3. Село Србјани, кичевско, чувар на вековната традиција за Богојавление // Република Online, 7 януари 2014 г. Архивиран от оригинала на 2014-01-09. Посетен на 16 март 2014 г.