Седемнадесета македонска ударна бригада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Седемнадесета македонска ударна бригада е комунистическа партизанска единица във Вардарска Македония, участвала в така наречената Народоосвободителна войска на Македония.

Създадена е в кумановското село Желювино в началото на октомври 1944 година. В състава и влизат Кривопаланечкият и Кратовският териториален народоосвободителни партизански отряди и нови бойци от района на Куманово, Кратово, Свети Никола и Крива паланка. Бригадата действа по направлението Крива Паланка-Куманово и Скопие-Куманово срещу немските сили. От средата на октомври влиза в Състава на Кумановската дивизия на НОВЮ. На 11 ноември влиза в Куманово заедно с други партизански части. След изтеглянето на германците от Македония бригадата се заема с прочистване на района от силите на Бали Комбетар, начело със Сульо Отля, и четници от Скопска Църна гора, Прешевско и Гнилянско. През декември 1944 година настъпва реорганизация на частите на партизаните и бригадата преминава в състава на Четиридесет и първа македонска дивизия на НОВЮ[1].

Състав[2][редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1346-47.
  2. Вестник Офицер, бр. 8, 2011, стр. 10
     Портал „Македония“         Портал „Македония