Септемврийци (област Монтана)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Септемврийци.

Септемврийци
Общи данни
Население 994 души[1] (15 юни 2020 г.)
21,5 души/km²
Землище 46,209 km²
Надм. височина 106±1 m
Пощ. код 3637
Тел. код 09740
МПС код М
ЕКАТТЕ 16184
Администрация
Държава България
Област Монтана
Община
   кмет
Вълчедръм
Иван Барзин
(ЗСАС)
Кметство
   кмет
Септемврийци
Тодор Дамянов
(БНД)

Септемврѝйци е село в Северозападна България.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира в община Вълчедръм, област Монтана. [2]

История[редактиране | редактиране на кода]

До 1974 година името на селото е Горна Гнойница.[3] Произходът на името се обяснява с това, че в Септемврийци и съседното Михайлово (навремето наричано Долна Гноеница) са се отглеждали много овце. Имената идват от „угоявам“, „гноя“.

При избухването на Балканската война един човек от Горна Гнойница е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[4]

След 1944 името се сменя в памет на разстреляните 72 септемврийски въстаници, жители на селото. При „Черновръшкия шумак“ са убити 68 или 69 души, останалите умират /от побой/ или са убити по-късно.

Селото е заселено в тази част на долината на рекичката „Мътница“ през началото на деветнадесети век, след чумна болест. Преди това се е намирало по на запад, където е имало проблеми с водата. Първите заселници се заселват поради наличие на множество изворчета с бистра вода в ниската част на днешното село.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Вдигнати са паметници в центъра на селото и в местността Черновръшки шумак, където са били разстреляни 72 души през 1923 г.

Читалище „Съзнание -1915 г.“ с постоянно действащ танцов състав „Надежда“ – носител на много награди, грамоти за отлично представяне, медали, дипломи и звания от проведените през последните пет години, фолклорни конкурси, празници и фестивали, като „Напеви от Северозапада“ – Монтана, „Балкан фолк“ и „Евро фолк“ – Велико Търново, Китен и Приморско, „От Тимок до искър по стъпките на траките“ – Белоградчик, „Златия пее и танцува“ – Вълчедръм, „Празник на минералната вода“ – Вършец, „Балканът пее и танцува“ – Берковица и други. Ръководителката на съставите и секретар на Народно Читалище „Съзнание – 1915 г.“, Галина Славейкова е удостоена със званието „Маестро“ от журито на фестивал „Евро фолк“ гр. Велико Търново през 2010 г. Всички изяви и репетиции на двата състава са съпровождани от оркестър с ръководител Борис Алексиев.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Данни за селото
  3. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987“, София, 1989.
  4. Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. : Личен състав по документи на Дирекция „Централен военен архив“. София, Главно управление на архивите, Дирекция „Централен военен архив“ В. Търново, Архивни справочници № 9, 2006. ISBN 954-9800-52-0. с. 838.