Сиви вълци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сиви вълци
Ülkü Ocakları
Информация
Основана1968 г.
Сайтwww.ulkuocaklari.org.tr

„Сиви вълци“ (на турски: Bozkurtlar), официално самоназвание Идеалисти (Ülkücülük)[1], е младежката организация на крайно дясната националистическа „Партия на националното движение“ (на турски: Milliyetçi Hareket Partisi, MHP) в Турция.

Създадена е през 1961 г. от Алпарслан Тюркеш (Alparslan Türkeş). Тя е тясно свързана с пантюркизма. Сред нейните лидери е Абдуллах Чатлъ – осъждан за наркотрафик в Швейцария и Франция, уличен и обявяващ се за организатор на политически убийства, близък до забранените в 1990 г. от Европейския парламент „Гладио“, турската разузнавателна служба МИТ и организираната престъпност. Групировката се свързва с множество терористични актове, включително с извършените от Мехмет Али Агджа убийство на журналиста Абди Ипекчи, редактор на вестник „Миллиет“ и атентат в Рим срещу папа Йоан Павел II.

Цели[редактиране | редактиране на кода]

Основна цел на Сивите вълци е изграждането на единна нация от Балканите, през Централна Азия до Китай. Тя трябва да обедини всички тюркски народи (виж Пантюркизъм). Център на това обединение трябва да е силна, независима и самоуверена Турция, около която да се обединят останалите тюркски народи. Сивите вълци не правят и разлика между етнонимите тюрки и турци.

Врагове[редактиране | редактиране на кода]

Сивите вълци виждат основните си врагове в Кюрдската работническа партия (известна като ПКК), евреите, комунистите, алевиите, гърците, българите, арменците, персите, Ватикана, САЩ, Русия и Европейския съюз[2][3].

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Терористичти актове, за които поемат отговорност:

  • 10 март 1978 г.: хвърлят бомби срещу входа на Истанбулския университет. Убити са 6, ранени са 50 души.
  • 1979 г.: избиват 500 алевии в гр. Кахраманмараш (Мараш), Югоизточна Турция.
  • 2 юли 1993 г.: залостват и запалват хотел с алевити в гр. Сивас, Турция. Загиват 37 души.

През 1985 г. в Рим Чатлъ, лидер на „Сивите вълци“, заявява пред медиите, че му са били предложени 3 милиона западногермански марки от западногерманското разузнаване, за да обвини българското и съветското разузнаване за извършения от члена на организацията Али Агджа атентат срещу Йоан Павел II. Покойният вече папа официално се извинява на България за лъжата, че България е намесена в опита за покушение срещу него.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. «Update to the UNHCR CDR Background Paper on Refugees and Asylum Seekers from Turkey»
  2. Виж подточка „ŞER ÖRGÜTLERİ“ („Лоши организации“) на уебстраницата ulkom com
  3. Орган за защита на конституцията в Германия [1] Архив на оригинала от 2004-11-30 в Wayback Machine.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]