Ситатунга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ситатунга
Sitatunga at Oji Zoo.JPG
Sitatunga crop.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Artiodactyla Чифтокопитни
семейство: Bovidae Кухороги
род: Tragelaphus
вид: T. spekii Ситатунга
Научно наименование
Уикивидове Tragelaphus spekii
P.L. Sclater, 1863 г.
Разпространение[1]
Tragelaphus spekii map.png
Ситатунга в Общомедия

Ситатунгата (Tragelaphus spekii) е африканска антилопа от трибата на Винторогите антилопи в състава на подсемейство Говеда, която се среща в блатата на Централна и Западна Африка. Името ситатунга идва от древен банту език в Родезия.

Възрастен ситатунга в Пражкия зоопарк

Зрелите мъжки ситатунга достигат на височина в холката до 125 cm и тегло до 120 kg. Тези антилопи са отлично приспособени за живот в блатисти местности – копитата им са дълги и много тесни, достигащи дължина до 10 cm, за да не затъват в тинята и гъстата им козина е водонепропусклива. Окраската на женските и младите мъжки е червеникава, като мъжките с възрастта стават сивкави до шоколадово кафяви с бяла ивица на гърба. И при двата пола тялото и лицето са изпъстрени с характерни бели петна и ивици. Само мъжките имат рога с една-една и половин извивка и дължина до 1 метър.

Ситатунгата обитава папирусови блата и е отличен плувец. Обикновено търси спасение от неприятели във водата и понякога се потапя изцяло, като само ноздрите ѝ остават над водата за да диша. Активна е както през деня, така и нощем. Мъжките са самостоятелни, а женските обикновено се събират на малки групи. Мъжките издават силни лаещи звуци.

Ситатунгата фигурира в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN като незастрашен вид.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б IUCN SSC Antelope Specialist Group. Tragelaphus spekii. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 22 януари 2011. (на английски)
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.