Сиудад Пердида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сиудад Пердида
Изглед към централната част на града.
Изглед към централната част на града.
Местоположение
Colombia relief location map.jpg
11.0381° с. ш. -73.9253° и. д.
Сиудад Пердида
Местоположение в Колумбия
Страна Колумбия
Департамент Магдалена
Археология
Вид селище
Сиудад Пердида в Общомедия

Сиудад Пердида (на испански: Ciudad Perdida – букв. „Изгубеният град“) е древен град в Колумбия, разположен в планината Сиера Невада де Санта Марта. Смята се, че е основан около 800 г. – 650 г. по-рано от Мачу Пикчу. Понякога мястото се нарича Теюна и Буритака.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сиудад Пердида е открит през 1972 г. от група местни иманяри, които намират множество каменни стълби, издигащи се по планинския склон, и ги последват до изоставения град. Когато златни фигури и керамични урни от града започват да се появяват на местния черен пазар, археолозите намират града през 1976 г. След това провеждат реконструкция в периода 1976 – 1982 г.

Членове на местните племена впоследствие заявяват, че са посещавали мястото още отпреди да стане известно, но са си траели. Те наричат града Теюна и вярват, че той е сърцето на мрежа от села, които са били населявани от техните предци. Сиудад Пердида вероятно е бил политическият и производственият център на областта и в него са живели между 2000 до 8000 души. Счита се, че е бил изоставен по време на испанската колонизация на Америка.

Градът е съставен от поредица от 169 тераси, издълбани в планината, мрежа от пътища и няколко малки кръгли плази. Входът към селището е достъпен след изкачването на 1200 каменни стъпала през гъстата джунгла.[1]

В миналото областта е засегната от Колумбийската гражданска война, но днес е безопасна. Марксистко-ленинистката Армия за национално освобождение отвлича осем чуждестранни туристи на посещение в Сиудад Пердида на 15 септември 2003 г., изисквайки правителството да проучи някои случаи на нарушение на човешки права в замяна на освобождаване на заложниците.[2] Групировката пуска на свобода всички заложници три месеца по-късно.

През 2005 г. посещенията на туристи отново са разрешени и оттогава насам не е имало проблеми. Колумбийската армия патрулира в района, който днес се счита за напълно безопасен. Обикновено, туристическата обиколка на местността включва 42 km вървене, стръмни изкачвания и спускания и преминаване на реки.[3]

В днешно време се полагат усилия за опазването и защитата на археологическия обект от климата, растителността, иманярството и неустойчивия туризъм. Отчита се стремеж към включването на местните коренни общества като голяма заинтересована страна в опазването и устойчивото развитие на местността.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Explore the Site. // Архивиран от оригинала на 8 септември 2014. Архив на оригинала от 2014-09-08 в Wayback Machine.
  2. Ciudad Perdida Kidnappings. // Посетен на 29 ноември 2019.
  3. Hiking Information. // Архив на оригинала от 2014-06-26 в Wayback Machine.