Сифакс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сифакс
цар на Западна Нумидия
Sifaks El Madher.jpg
Роден
250 г. пр.н.е.
Починал
202 г. пр.н.е. (48 г.)
Погребан Алжир
Семейство
Съпруга Софонизба
Сифакс в Общомедия

Сифакс (на латински: Syphax, Syphaks; на гръцки: Σύφαξ; * 250 пр.н.е., Айн Темушент – † 201 пр.н.е., Тибур) e от 220 до 203 пр.н.е. цар на Западна Нумидия. Той управлява от своята столица Цирта, днешния алжирски Константин, племената масесили и част от масирите (берберите).

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Сифакс пред Сципион. Фреска от Alessandro Allori

През 210 пр.н.е. Рим изпраща Публий Попилий и още двама посланици до цар Сифакс в Нумидия. По времето на Втората пуническа война от 207 пр.н.е. Сифакс е първо съюзник на Рим против Картаген, скоро след това преминава на другата страна.

През 204 пр.н.е. се жени за Софонисба, красивата дъщеря на Хасдрубал Гискон, която преди това е сгодена за Масиниса, цар на Източна Нумидия.

През 203 пр.н.е. Сифакс е победен от Сципион Африкански с Гай Лелий и Масиниса в битката при Цирта. Сифакс е пленен от Масиниса и във вериги заведен в Тибур (днес Тиволи, Централна Италия). Воден е в триумфалното шествие на Сципион. Умира като затворник в Тибур.

Цирта става столица на цяла Нумидия на цар Масиниса, който по-късно се жени за вдовицата на Сифакс и своя бивша годеница Софонисба.

Източници[редактиране | редактиране на кода]