Скаларии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Скаларии
Freshwater angelfish biodome.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Actinopterygii Лъчеперки
разред: Perciformes Бодлоперки
семейство: Cichlidae Цихлиди
род: Pterophyllum Скаларии
Научно наименование
Уикивидове Pterophyllum
Heckel, 1840[1]
Видове
Скаларии в Общомедия

Скалариите (Pterophyllum) са род лъчеперки от семейство Цихлиди (Cichlidae). Включва три вида, разпространени в басейните на реките Амазонка, Ориноко и Есекибо в Южна Америка. Отглеждат се като декоративни рибки.

Отглеждат се лесно в големи аквариуми. Рибките са всеядни, хранят се както с жива, така и с растителна храна. За размножаването е добре да се вземат 4-5 млади скаларии, защото индивидите си избират партньор. Териториални са, затова често навлизат в конфликт с други риби, навлезли в територията им.

Полът на скалариите не е лесен за определяне - нямат изразен полов диморфизъм. Хвърлянето на хайвер става със смяна на вода и добавяне на прясна такава. Двойката почиства листо на широколистно растение и женската хвърля хайвера. След оплождането е препоръчително добавянето на трипафлавин - той предпазва от появата на гъбички и отмирането на хайвера. След 2 дни малките се излюпват, а родителите ги пренасят на друг лист, докато личинките не започнат да плуват. Захранват се с артемия.

  1. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 2004, дата на проверка: 19 септември 2013