Скансен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

„Скансен“ (на шведски: Skansen) е първият в Швеция музей на открито в комбинация със зоологическа градина.

Разположен е на остров Юргорден (Djurgården) в Стокхолм. Музеят е основан на 11 октомври 1891 г. от Артур Хазелиус (Artur Hazelius, 1833 – 1901) за представяне на шведския бит и култура от разни области на страната.

Името на музея идва от шведското „сканс“ (Skans), означаващо защитно укрепление за съхраняване на дървен материал или руда.

Изкуствено оцветена картичка, показваща Скансен през 1900 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

През ХІХ век, както в цяла Европа, в Швеция настъпва индустриална революция. Селският начин на живот постепенно отстъпва път на новото индустриално общество, което заплашва изчезването на множество традиционни обичаи и занаяти. Това е причината през 1891 г. Артур Херзелиус да открие „Скансен“ в сърцето на Стокхолм. Херзелиус е вдъхновен от друг музей на открито, основан през 1881 г. в Кристияния от датския крал Оскар II. По-късно „Скансен“ се превръща в модел за изграждането на подобни музеи на открито в Скандинавия, както и други части на света.

В началото „Скансен“ е бил част от Нордическия музей в Стокхолм (също основан от Херзелиус), но през 1963 г. става независима организация. Обектите в „Скансен“ обаче все още са собственост на Нордическия музей.

Църквата „Сеглора“ в Скансен

След множество пътувания и проучвания в Швеция Херзелиус купува около 150 къщи от цяла Швеция, както и структури от Телемарк, Норвегия. Къщите са пренесени на части в „Скансен“, където са сглобени до първоначалния им вариант за създаването на цялостна картина на традиционна Швеция по онова време. Само 3 от сградите в музея не са оригинални, а представляват копия на обекти, от които Херзелиус е бил впечатлен.

Всички сгради и съоръжения са отворени за посетители за демонстрация на автентичния бит и култура на Швеция от онова време и дори векове назад – имението Скугахолм (1680) и ферма от Елврус.

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

Експонатите са разположени на площ от 300 000 m2. Във формата, в която би изглеждал типичен провинциален град от 19 век, е оформена област, посветена на традиционните занаяти (кожари, обущари, бижутери, пекари, грънчари и стъклари). В тази част се демонстрират оригиналните методи за обработка на материалите. Съществува и специален парцел за отглеждане на тютюн, използван за правенето на цигари.

Зоологическата градина е открита през 1924 г. с помощта на дарения. Представени са малко на брой животни от фауната на Скандинавия, както и няколко други от разни райони на света, но популярни в областта.

В рамките на „Скансен“ се намира и аквариум с екзотични животни в естествената им среда.

Събития[редактиране | редактиране на кода]

„Скансен“ е официално място за честването на националния и всички важни официални празници на Швеция, пряко излъчвани по националната телевизия:

  • Национален празник на Швеция, 6 юни (Svenska Flaggans Dag)
  • Навечерие на Нова година (Nyårsafton)
  • Валпургиева нощ (Valborgsmässoafton)
  • Мидсомар (Midsommar)
  • Ден на Лусия (Luciadagen)

В началото на декември се отваря традиционният от 1903 г. коледен пазар на площада Болнес в Скансен като атракция за туристите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]