Скансен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изкуствено оцветена картичка, показваща Скансен през 1900 г.

„Скансен“ (на шведски: Skansen) е първият в Швеция музей на открито в комбинация със зоологическа градина.

Разположен е на остров Юргорден (Djurgården) в Стокхолм. Музеят е основан на 11 октомври 1891 г. от Артур Хазелиус (Artur Hazelius, 1833 - 1901) за демонстрация на шведския бит и култура от различни области на страната.

Името на музея идва от шведското сканс (Skans), означаващо защитно укрепление за съхраняване на дървен материал или руда.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 19 век, подобно на цяла Европа, в Швеция настъпва индустриална революция. Селският начин на живот постепенно отстъпва път на новото индустриално общество, което заплашва изчезването на множество традиционни обичаи и занаяти. Това е причината през 1891 г. Артур Херзелиус да открие „Скансен“ в сърцето на Стокхолм. Херзелиус е вдъхновен от друг музей на открито, основан през 1881 г. в Кристияния от датския крал Оскар II. По-късно „Скансен“ се превръща в модел за изграждането на подобни музеи на открито в Скандинавия, както и други части на света.

В началото „Скансен“ е бил част от Нордическия музей в Стокхолм (също основан от Херзелиус), но през 1963 г. става независима организация. Обектите в „Скансен“ обаче все още са собственост на Нордическия музей.

Църквата „Сеглора“ в Скансен

След множество пътувания и проучвания в Швеция Херзелиус купува около 150 къщи от цяла Швеция, както и структури от Телемарк, Норвегия. Къщите са пренесени на части в „Скансен“, където са сглобени до първоначалния им вариант за създаването на цялостна картина на традиционна Швеция по онова време. Само 3 от сградите в музея не са оригинални, а представляват копия на обекти, от които Херзелиус е бил впечатлен.

Всички сгради и съоръжения са отворени за посетители за демонстрация на автентичния бит и култура на Швеция от онова време и дори векове назад - имението Скугахолм (1680) и ферма от Елврус.

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

Експонатите са разположени на площ от 300 000 m2. Във формата, в която би изглеждал типичен провинциален град от 19 век, е оформена област, посветена на традиционните занаяти (кожари, обущари, бижутери, пекари, грънчари и стъклари). В тази част се демонстрират оригиналните методи за обработка на материалите. Съществува и специален парцел за отглеждане на тютюн, използван за правенето на цигари.

Зоологическата градина е открита през 1924 г. с помощта на дарения. Представени са малко на брой животни от фауната на Скандинавия, както и няколко други от разни райони на света, но популярни в областта.

В рамките на „Скансен“ се намира и аквариум с екзотични животни в естествената им среда.

Събития[редактиране | редактиране на кода]

„Скансен“ е официално място за честването на националния и всички важни официални празници на Швеция, пряко излъчвани по националната телевизия:

  • Национален празник на Швеция, 6 юни (Svenska Flaggans Dag)
  • Навечерие на Нова година (Nyårsafton)
  • Валпургиева нощ (Valborgsmässoafton)
  • Мидсомар (Midsommar)
  • Ден на Лусия (Luciadagen)

В началото на декември се отваря традиционният от 1903 г. коледен пазар на площада Болнес в Скансен като атракция за туристите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]