Словенска демократическа партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Словенска демократическа партия
Slovenska demokratska stranka
SDS logotype.svg
Ръководител Янез Янша
Основана 16 февруари 1989 г.
Седалище Любляна
Членове 30 000 души[1]
Член на ЦДИ, МДС, ЕНП
Идеология Национализъм
Либерален консерватизъм
Консерватизъм
Полит. позиция дясно
Група в ЕП ЕНП
Събрание
26 / 90
Европарламент
2 / 8
Сайт www.sds.si
Знаме на партията
Flag of the Slovenian Democratic Party.svg

Словенската демократическа партия (на словенски: Slovenska demokratska stranka) е дясноцентристка и либерално консервативна политическа партия в Словения.

Тя е основана на 16 февруари 1989 година под името Социалдемократическа партия на Словения. Става част от коалицията ДЕМОС, противопоставяща се на комунистическия режим и обявяваща се за независимост на Словения, като първоначално има социалдемократическа ориентация и поддържа тесни връзки с профсъюзното движение. През 1992 година в партията се влива едно от крилата на разпадналия се либерален Словенски демократичен съюз, а година по-късно неговия представител Янез Янша оглавява партията.

Под ръководството на Янша партията се преориентира идеологически, заемайки консервативни и националистически позиции и получавайки подкрепа от католическата църква в страната. През 2000 година кандидатства за членство в Европейската народна партия, а през 2003 година приема сегашното си име. През 2004 година партията получава най-голям брой гласове на изборите и Янез Янша оглавява коалиционно правителство с три други партии, но през 2008 година остава втора и преминава в опозиция.

На предсрочните избори през 2011 година Словенската демократическа партия остава втора с 26% от гласовете и 26 места в Държавното събрание. На президентските избори през 2012 година кандидатът на партията Милан Звер остава трети на първия тур с 24% от гласовете.

Словенската демократическа партия с лидер Янез Янша отново е втора на парламентарните избори през юли 2014 г. – печели 21 места в 90-членния парламент – за нея са гласували 178 294 души (20,69%).

Източници[редактиране | редактиране на кода]