Солдат и слон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Солдат и слон
В ролитеФрунзик Мкртчян
Премиера1977 г.
Времетраене79 минути
Езикруски език
немски език
арменски език
Външни препратки
IMDb

„Солдат и слон“ е игрален филм, режисиран от Дмитрий Кесаянц в студиото Арменфилм през 1977 г. Филмът е базиран на реални събития.[1][2] Премиерата се състоява на 11 март 1978 г. в Ереван и през септември същата година в Москва.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Германия, пролетта на 1945 г. Германците отчаяно се защитават. И тогава по средата на битката се появява слон. На Арменак Гаспарян е възложено да извади животното от обстрел. В щаба се оказва, че слонът е съветски. Влак с животни за зоопарка пътувал за Армения, когато бил бомбардиран от германците. Германски генерал донася оцелелия слон като коледен подарък за сина си. Съветският генерал решава да върне слона обратно в Ереванската зоологическа градина. Арменак е назначен да го придружава. Слонът ще се прибере. Войникът е възмутен до сърце: той е преминал през цялата война и точно преди Берлин му е наредено да отиде в тила със слон! И така главните герои, войникът и слонът, тръгват към съветските войски, сякаш срещу течението. Заедно те преминават през разкъсвания от война Съветски съюз. В същото време слонът трябва да бъде нахранен, докато самите хора гладуват. В същото време слонът е символ на мирния живот, който бавно, трудно се завръща в страната.

В главните роли[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кесаян, Дмитрий. Режиссёр представляет фильм «Солдат и слон» // kino-teatr.ru, 1978. с. № 9. – с. 14 – 15. Архивиран от оригинала на 11 юли 2021. Посетен на 10 май 2024.
  2. К показу „«Солдата и слона» // arvest.armenia.ru. Архивиран от оригинала на 17 април 2013. Посетен на 10 май 2024.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Солдат и слон“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​