Солдо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за монетата. За футболиста вижте Звонимир Солдо.

Солдо на Патриаршия Аквилея, издадени по време на царуването на Лудвиг VI (1412-1420).

Солдо е на името на италианска средновековна сребърна монета, издадени за първи път в края на 12 век в Милано император Хенрих VI. Името произлиза римската монета солидус[1].

Монетата получава бързо и широко разпространение в Италия - Генуа, Болоня и в много други градове. Във Венеция, солдото се издава от управлението на Франческо Дандоло нататък, като остава в употреба и след разпускането на република през 1797 г. и по времето на Австрийската окупация, до 1862 година. През 14 век във Флоренция, едно солдо се равнява на около 120 от лирата или 12 денарии.

С времето, солдо започва да се сече в биллон, а от 18 век в мед. По време на управлението на Леополд II в Тоскана (19 век), едно солдо струва 3 катрини. Наполеоновите реформи на италианското монетосечене от началото на 19 век правят цената му 5 цента, а 20 солди са необходими, за да образуват една лира.

Терминът Солдо, използван по време на средновековието за обозначаване на плащане на войници, става източник за едно от разпространениете названия на платената или наборна войска в много езици – солдати[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Soldo в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​