Спано поле (заслон)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Заслон Спано поле
Zaslon Spano pole IMG 4713.jpg
Информация
Местонахождение Южната част на циркус Малко Спано поле
Планина Пирин
Надм. височина 2055 м
Брой места 27
Водоснабдяване да
Електрифициране да, от собствена ВЕЦ
Санитарни възли да, външни
Удобства столова, лавка, баня
Координати 41°42′41.3″ с. ш. 23°24′05.5″ и. д. / 41.711472° с. ш. 23.401528° и. д.

Заслон „Спано поле“ се намира в северния дял на Пирин планина. Разположен е на височина 2055 метра под югозападните склонове на връх Башлийски чукар, в южните части на циркуса Малко Спано поле.

Представлява група от 10 двуместни бунгала, туристическа столова с кухня и външна лятна столова. Покривите на бунгалата са метални, с големи бели точки на червен фон, поради което заслонът е наричан „Гъбките“. През лятото до заслона има палатки с допълнителен капацитет 10 – 12 места. Тоалетните са външни, има питейна вода, електроснабдяването е от собствена ВЕЦ.

Заслон Спано поле. На заден план от ляво надясно се виждат върховете Бъндеришки чукар и Башлийски чукар

Туристически маршрути и забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Изходни пунктове

Изходни точки

  • хижа „Яне Сандански“ – заслон „Спано поле“ (3:30 часа). От хижата започва маркирана в жълто пътека за хижа Вихрен. В циркус Голямо Спано поле пътеката се пресича с маркираната в кафяво пътека от местността Пещерата и хижа „Синаница“ до хижа „Беговица“ и хижа „Пирин“. Отклоняваме се надясно по кафявата пътека към хижа „Беговица“ и след около 20 минути се достига заслонът.
  • хижа „Вихрен“ – заслон „Спано поле“ (3:00 часа). Върви се по маркирана в жълто пътека за хижа „Яне Сандански“. При кръстопътя с маркираната в кафяво пътека от хижа „Синаница“ се поема наляво към хижа „Беговица“ и след 20 минути се достига заслонът.
  • хижа „Синаница“ – заслон „Спано поле“ (3:00 часа). Върви се по маркираната в кафяво пътека за хижа „Беговица“ и хижа „Пирин“.
  • Заслон „Тевно езеро“ – заслон „Спано поле“ (3:00 часа). Върви се по маркираната в червено билна пътека за хижа „Вихрен“. На Превала се отклоняваме от главното било наляво по маркираната в зелено пътека през циркус Чаира за местността Башлийца. След пресичането на река Башлийца се придвижваме до маркираната в кафяво пътека за хижа „Синаница“ и местността Пещерата и продължаваме вдясно към хижа „Синаница“ до заслон „Спано поле“.

Кратки излети

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония