Спас Тричков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Спас Тричков
български икономист
Роден
1855 г.
Починал
1934 г. (79 г.)
ПогребанЦентрални софийски гробища, София, Република България

Националност България

Спас Тричков е български икономист и представител на пиротската емиграция в България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1855 г. в град Пирот,[1] тогава в границите на Османската империя. По силата на Берлинския договор градът и околностите му са предадени на Княжество Сърбия. Това предизвиква миграция на жители на Пирот в посока на току-що възстановената българска държава. Сред преселниците в София е и семейството на Спас Тричков. След като се установява там трайно, Тричков заема последователно различни високи постове в държавните институции на свободна България. Работи като главен ковчежник в министерството на финансите,[2] и два пъти като съ­вет­ник при Вър­хов­на­та смет­на па­ла­та,[3] наз­на­чен от де­кем­в­ри 1899 г., отново от ап­рил 1915 г. и др.

Родът Тричкови в България[редактиране | редактиране на кода]

От брака си с Цветана Хитева от Карлово има две деца. Синът им Борис Тричков[4] е роден в София 1877 г., жени се за софиянката Рада Миронова, и е хирург-гинеколог. Дъщерята на Спас Тричков – Невена,[5] сключва брак с арх. Пенчо Койчев. Ражда им се син Борис,[6] който също като вуйчо си е лекар, професор по биохимия, и е основател на Катедрата по биохимия към Медицинската академия.

Пирот отново предаден на Сърбия[редактиране | редактиране на кода]

Спас Тричков, отбелязан като Spasse Tritchkoff, conseiller à la Haute Cour des Comptes à Sofia, и други видни представители на пиротската бежанска общност в България се подписват под подробен Адрес-плебисцит[7] на френски език. Документът от 1919 г. прави историческа справка за миналото на Пирот със стастически данни и чуждестранни свидетелства за народностния характер на пиротчани, като отправя призив до тогавашния президент на САЩ и правителствата на държавите от Антантата да не допускат повторното включване на Пиротско в състава на сръбската държава.

Умира през 1934 г. Погребан е в Парцел 29 на Централните софийски гробища.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]