Apache: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м {{цитат уеб/книга/периодика}} премахване на език-икона= / lang-icon=
м Bot: Automated text replacement (-\b([5-9](?:\<[Ss][Uu][Pp].*?\>)?)-?(?:т|м)?(а|ата|о|ото|и|ият?|ите)\b +\1-\2)
Ред 27: Ред 27:


== Лиценз ==
== Лиценз ==
Apache се разпространява под свой собствен лиценз – [[Apache License]]. Той има малки разлики с [[GNU General Public License|GNU GPL]], но текущата чернова на GPL версия 3 има секция (), която позволява съвместимост с лицензи, подобни на този на Apache.
Apache се разпространява под свой собствен лиценз – [[Apache License]]. Той има малки разлики с [[GNU General Public License|GNU GPL]], но текущата чернова на GPL версия 3 има секция (7-а), която позволява съвместимост с лицензи, подобни на този на Apache.


== Версии и нововъведения ==
== Версии и нововъведения ==

Версия от 19:02, 22 април 2020

Тази статия е за уеб сървъра. За песента на Шадоус вижте Apache (композиция). За други значения вижте Apache (пояснение).

Apache HTTP Server
Информация
РазработчикApache Software Foundation
Последна версия2.2.17
Програмен езикC
Операционна системамултиплатформен
Вид софтуеруеб сървър
ЛицензApache License 2.0
Уебсайтapache.org
Apache в Общомедия

Apache HTTP Server или само Apache е уеб сървър с отворен код, който има ключова роля за първоначалното разрастване на WWW.[1] Чрез него работят над 70% от сайтовете (включително Wikipedia). Счита се от много специалисти за платформа, според която се разработват и оценяват другите уеб сървъри.

Приложението стартира на много операционни системи, включително Unix, GNU, FreeBSD, Linux, Solaris, Mac OS X, Microsoft Windows, OS/2, Novell NetWare и други платформи.

Apache се разработва от отворено общество от разработчици – Apache Software Foundation. Обществото поддържа и разработва множество други проекти най-важните от които са Apache Ant, Apache SpamAssassin, Apache Tomcat и огромен брой проекти основани на XML езика, но Апачи е най-известния и широко разпространен продукт.

Характеристики

Сървърът има възможности за промяна на съобщенията за грешки, удостоверяване на потребителите, договаряне на съдържанието (изключително полезно при многоезични сайтове), proxy модул, както и поддръжка на CGI и SSI. Има множество модули за Apache, които позволяват работа на разнообразни скриптове и осигуряване на динамично съдържание, криптиране, ограничаване и други.

Лиценз

Apache се разпространява под свой собствен лиценз – Apache License. Той има малки разлики с GNU GPL, но текущата чернова на GPL версия 3 има секция (7-а), която позволява съвместимост с лицензи, подобни на този на Apache.

Версии и нововъведения

Apache 1.3

Apache 1.3 предлага много нововъведения спрямо 1.2. Най – важните подобрения са по – удобните конфигурационни файлове, поддръжката на Windows и Novell NetWare, DSO поддръжката, инструментът APXS и други.

Apache 2.0

Apache 2.0 е със сериозно пренаписан код. Добавени са IPv6 поддръжка, Unix threading, нова система за компилиране, поддръжка на други протоколи (например mod_echo), съобщения за грешки на много езици и опростена конфигурация. Много администратори са на мнение и че има сериозен скок в производителността.

Apache 2.2

Apache 2.2 се появи през 2006 година и има нови и по – гъвкави модули за оторизация и кеширане, поддръжка на големи файлове (над 2 гигабайта) и SQL поддръжка.

Източници

  1. Изследване на пазарните дялове на различни уеб сървъри // Netcraft. Посетен на 3 февруари 2011. (на английски)

Външни препратки