Apache

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за уеб сървъра. За песента на Шадоус вижте Apache (композиция). За други значения вижте Apache (пояснение).

Apache HTTP Server
Apache HTTP server logo (2016).svg
Информация
Разработчик Apache Software Foundation
Последна версия 2.2.17
Програмен език C
Операционна система мултиплатформен
Вид софтуер уеб сървър
Лиценз Apache License 2.0
Уебсайт apache.org
Apache HTTP Server в Общомедия

Apache HTTP Server или само Apache е уеб сървър с отворен код, който има ключова роля за първоначалното разрастване на WWW.[1] Чрез него работят над 70% от сайтовете (включително Wikipedia). Счита се от много специалисти за платформа, според която се разработват и оценяват другите уеб сървъри.

Приложението стартира на много операционни системи, включително Unix, GNU, FreeBSD, Linux, Solaris, Mac OS X, Microsoft Windows, OS/2, Novell NetWare и други платформи.

Apache се разработва от отворено общество от разработчици – Apache Software Foundation. Обществото поддържа и разработва множество други проекти най-важните от които са Apache Ant, Apache SpamAssassin, Apache Tomcat и огромен брой проекти основани на XML езика, но Апачи е най-известния и широко разпространен продукт.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Сървърът има възможности за промяна на съобщенията за грешки, удостоверяване на потребителите, договаряне на съдържанието (изключително полезно при многоезични сайтове), proxy модул, както и поддръжка на CGI и SSI. Има множество модули за Apache, които позволяват работа на разнообразни скриптове и осигуряване на динамично съдържание, криптиране, ограничаване и други.

Лиценз[редактиране | редактиране на кода]

Apache се разпространява под свой собствен лиценз – Apache License. Той има малки разлики с GNU GPL, но текущата чернова на GPL версия 3 има секция, която позволява съвместимост с лицензи, подобни на този на Apache.

Версии и нововъведения[редактиране | редактиране на кода]

Apache 1.3[редактиране | редактиране на кода]

Apache 1.3 предлага много нововъведения спрямо 1.2. Най – важните подобрения са по – удобните конфигурационни файлове, поддръжката на Windows и Novell NetWare, DSO поддръжката, инструментът APXS и други.

Apache 2.0[редактиране | редактиране на кода]

Apache 2.0 е със сериозно пренаписан код. Добавени са IPv6 поддръжка, Unix threading, нова система за компилиране, поддръжка на други протоколи (например mod_echo), съобщения за грешки на много езици и опростена конфигурация. Много администратори са на мнение и че има сериозен скок в производителността.

Apache 2.2[редактиране | редактиране на кода]

Apache 2.2 се появи през 2006 година и има нови и по – гъвкави модули за оторизация и кеширане, поддръжка на големи файлове (над 2 гигабайта) и SQL поддръжка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Изследване на пазарните дялове на различни уеб сървъри. // Netcraft. Посетен на 3 февруари 2011. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]