Apache

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за уеб сървъра. За песента на Шадоус вижте Apache (композиция). За други значения вижте Apache (пояснение).

Apache HTTP Server
Apache HTTP server logo (2019-present).svg
Информация
Разработчик Apache Software Foundation
Последна версия 2.2.17
Програмен език C
Операционна система мултиплатформен
Вид софтуер уеб сървър
Лиценз Apache License 2.0
Уебсайт apache.org
Apache HTTP Server в Общомедия

Apache HTTP Server или само Apache е уеб сървър с отворен код, който има ключова роля за първоначалното разрастване на WWW.[1] Чрез него работят над 70% от сайтовете (включително Wikipedia). Счита се от много специалисти за платформа, според която се разработват и оценяват другите уеб сървъри.

Приложението стартира на много операционни системи, включително Unix, GNU, FreeBSD, Linux, Solaris, Mac OS X, Microsoft Windows, OS/2, Novell NetWare и други платформи.

Apache се разработва от отворено общество от разработчици – Apache Software Foundation. Обществото поддържа и разработва множество други проекти най-важните от които са Apache Ant, Apache SpamAssassin, Apache Tomcat и огромен брой проекти основани на XML езика, но Апачи е най-известния и широко разпространен продукт.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Сървърът има възможности за промяна на съобщенията за грешки, удостоверяване на потребителите, договаряне на съдържанието (изключително полезно при многоезични сайтове), proxy модул, както и поддръжка на CGI и SSI. Има множество модули за Apache, които позволяват работа на разнообразни скриптове и осигуряване на динамично съдържание, криптиране, ограничаване и други.

Лиценз[редактиране | редактиране на кода]

Apache се разпространява под свой собствен лиценз – Apache License. Той има малки разлики с GNU GPL, но текущата чернова на GPL версия 3 има секция, която позволява съвместимост с лицензи, подобни на този на Apache.

Версии и нововъведения[редактиране | редактиране на кода]

Apache 1.3[редактиране | редактиране на кода]

Apache 1.3 предлага много нововъведения спрямо 1.2. Най – важните подобрения са по – удобните конфигурационни файлове, поддръжката на Windows и Novell NetWare, DSO поддръжката, инструментът APXS и други.

Apache 2.0[редактиране | редактиране на кода]

Apache 2.0 е със сериозно пренаписан код. Добавени са IPv6 поддръжка, Unix threading, нова система за компилиране, поддръжка на други протоколи (например mod_echo), съобщения за грешки на много езици и опростена конфигурация. Много администратори са на мнение и че има сериозен скок в производителността.

Apache 2.2[редактиране | редактиране на кода]

Apache 2.2 се появи през 2006 година и има нови и по – гъвкави модули за оторизация и кеширане, поддръжка на големи файлове (над 2 гигабайта) и SQL поддръжка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Изследване на пазарните дялове на различни уеб сървъри. // Netcraft. Посетен на 3 февруари 2011. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]