Apache

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за уеб сървъра. За песента на Шадоус вижте Apache (композиция). За други значения вижте Apache (пояснение).

Apache HTTP Server
Информация
РазработчикApache Software Foundation
Последна версия2.4.56 / 7 March 2023
Програмен езикC
Платформамногоплатформен
Вид софтуеруеб сървър
ЛицензApache License 2.0
Уебсайтapache.org
Apache в Общомедия

Apache HTTP Server, или само Apache, е уеб сървър на фондация Апачи софтуер с отворен код, който има ключова роля за първоначалното разрастване на WWW.[1] Чрез него работят над 70% от сайтовете (включително Wikipedia). Счита се от много специалисти за платформа, според която се разработват и оценяват другите уеб сървъри.

Приложението стартира на много операционни системи, включително Unix, GNU, FreeBSD, Linux, Solaris, Mac OS X, Microsoft Windows, OS/2, Novell NetWare и други платформи.

Apache се разработва от отворено общество от разработчици – Фондация Апачи софтуер. Обществото поддържа и разработва множество други проекти, най-важните от които са Apache Ant, Apache SpamAssassin, Apache Tomcat и огромен брой други проекти, основани на XML езика, но Apache е най-известният и широко разпространен продукт.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Сървърът има възможности за промяна на съобщенията за грешки, удостоверяване на потребителите, договаряне на съдържанието (изключително полезно при многоезични сайтове), прокси модул, както и поддръжка на CGI и SSI. Има множество модули за Apache, които позволяват работа на разнообразни скриптове и осигуряване на динамично съдържание, криптиране, ограничаване и други.

Лиценз[редактиране | редактиране на кода]

Apache се разпространява под свой собствен лиценз – Apache License. Той има малки разлики с GNU GPL, но черновата на GPL версия 3 има секция, която позволява съвместимост с лицензи, подобни на този на Apache.

Версии и нововъведения[редактиране | редактиране на кода]

Apache 1.3[редактиране | редактиране на кода]

Apache 1.3 предлага много нововъведения спрямо 1.2. Най-важните подобрения са по-удобните конфигурационни файлове, поддръжката на Windows и Novell NetWare, DSO поддръжката, инструментът APXS и други.

Apache 2.0[редактиране | редактиране на кода]

Apache 2.0 е със сериозно пренаписан код. Добавени са IPv6 поддръжка, Unix threading, нова система за компилиране, поддръжка на други протоколи (например mod_echo), съобщения за грешки на много езици и опростена конфигурация. Много администратори са на мнение и че има сериозен скок в производителността.

Apache 2.2[редактиране | редактиране на кода]

Apache 2.2 се появява през 2006 година и има нови и по-гъвкави модули за оторизация и кеширане, поддръжка на големи файлове (над 2 гигабайта) и SQL поддръжка.

Apache 2.4[редактиране | редактиране на кода]

Apache 2.4 излиза на 21 февруари 2012 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Изследване на пазарните дялове на различни уеб сървъри // Netcraft. Посетен на 3 февруари 2011. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]