Битка при Диу: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
rewording
м (rewording)
(rewording)
Португалската победа е критическа: мамелюците и арабите отстъпват, улеснявайки португалската стратегия за контрол над [[Индийския океан]] за насочване на търговията покрай [[нос Добра Надежда]], заобикаляйки традиционния [[път на подправките]], контролиран от [[араби]]те и венецианците през [[Червено море]] и [[Персийския залив]]. След битката португалците бързо превземат ключови пристанища и райони в Индийския океан като [[Гоа]], [[Шри Ланка|Цейлон]], [[Малака]] и [[Ормуз]], отслабвайки Мамелюкския султанат от [[Египет]] и Гуджаратския султанат, с което силно подпомага растежа на Португалската империя и определя нейното търговско господство за един век, след което то е отнето в следствие на [[Нидерландско-португалски войни|Нидерландско-португалските войни]] и [[Битка при Суали|Битката при Суали]], спечелена от [[Британска източноиндийска компания|Британската източноиндийска компания]] през 1612 г.
 
Тя ознаменува началото на европейския колониализъм в [[Азия]]. Отбелязва също преливането на християнско-мюсюлманската борба за надмощие във и около [[Средиземно море]] и [[Близкия изток]], в Индийския океан, който по онова време е най-важният регион за международна търговия на времето.
 
Битката при Диу е битка на унищожението като [[Битка при Лепанто|Лепанто]] и [[Битка при Трафалгар|Трафалгар]]; една от най-важните в световната военноморска история и ознаменува началото на европейското господство сред азиатските морета, което продължава до [[Втората световна война]].<ref>Saturnino Monteiro (2011), ''Portuguese Sea Battles Volume I – The First World Sea Power'' p. 273</ref>
294

редакции

Навигация