Франсишку де Алмейда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франсишку де Алмейда
Francisco de Almeida​
португалски адмирал и изследовател

Роден
Починал

Националност Португалия
Франсишку де Алмейда в Общомедия

​​Дон ​Франсишку де Алмейда (на португалски: Francisco de Almeida​), известен също като Великият Дон Франсишку, ​е ​португалскиблагородник, ​военен и ​пътешественик-изследовател. ​

​​Проявява се като съветник на крал Жуау II и по-късно във войните срещу маврите и при Превземането на Гранада през 1492 г.​ През 150​5​ ​г. е назначен от крал Мануел I Щастливия за първи губернатор и вицекрал на Португалска Индия (Estado da Índia). ​На Алмейда се приписва установяването на португалска хегемония в Индийския океан с победата в морската Битка при Диу през 1509​ г​. ​Преди да може да се завърне в Португалия, Алмейда е убит от местни хора в Южна Африка през 1510​ г​. ​Неговият син ​Лоуренсо де Алмейда ​също е убит в Битката при Чаул ​през 1508​ г​.

​Произход и военна кариера (ок.1450 – 1505)[редактиране | редактиране на кода]

​Роден е около 1450 година в ​Лисабон, Португалия. ​Както е обичайно за мъже от неговия социален кръг, той се присъединява към​ ​армията в ранна възраст. През 1476 г. участва в Битката при Торо. След това воюва в конфликти в различни части на Мароко, а през 1492 г. участва в Превземането на Гранада​ на страната на Кастилия​.

​Експедиционна дейност (1505 – 1509)[редактиране | редактиране на кода]

Карака, 14 ​от които Алмейда използва за своето пътуване на Изток

​През 1505 ​г. крал ​Мануел I ​назначава Алмейда, тогава на около 55 години, за пръв вицекрал на ​Португалска Индия (Estado da Índia).[1] ​С армада от 22 ​кораби, ​включително 14 караки​ и ​6 каравели, ​Алмейда отплава от Лисабон на 25 март 1505 г. с екипаж от 1500 войници. Флагманът е караката São Rafael ​с капитан Ернан Соареш. ​Основните цели на мисията са да докарат търговията с подправки под португалски контрол, да построи фортове по източноафриканското и индийското крайбрежие, да ​напредне португалската търговия с подправки чрез съюзи с местни вождове и построяване на търговски постове.

​Африканско завоюване[редактиране | редактиране на кода]

​Алмейда обикаля ​нос Добра надежда ​и навлиза в африканските крайбрежни води отново при Софала и остров Мозамбик, откъдето продължава на север до крайбрежното селище Килуа. През юли 1505 той използва 8 кораба, за да нападне и покори 4000-те жители на това пристанище. Поради доброто пристанище​, което осигурява градът, достатъчно за закотвяне на кораби до 500 тона, португалците решават да построят форт тук. За тази цел Перо Ферейра и 8 войници остават в града.

​През август 1505 ​г. португалците пристигат в ​Момбаса, ​пристанище по на север. Градът с население от около 10 000 е покорен след тежка битка срещу войниците на местния арабски шейх. Градът е плячкосан и подпален. На португалците помага врагът на Момбаса, султанът на Мелинде. През същия месец каравела от флота на Алмейда с капитан Жуау Хомер превзема Занзибар и го обявява за португалски.

​Вицекрал на Индия[редактиране | редактиране на кода]

​Форт Анджедива, ​остров ​​Анджедива

На 25 ​март 1505​ г. Франсишку де Алмейда е назначен за вицекрал на Индия с условие, че ще основе 4 форта на югозападния индийски бряг: на остров Андждива​, ​Кананор, ​Кочин ​и ​Куилон.[2] ​Алмейда напуска Португалия с флот от 22 кораба и 1500 мъже.[2] На 13 ​септември достига остров ​Анджедива, ​където незабавно започва строежа на форт Анджедива.[2] ​На 23 октомври започва, с позволението на приятелския владетел Колатин, строежа на форт Сант Анджело в Кананор, оставяйки Лоуресо де Брито начело на 150 мъже и 2 кораба.[2]

​​Форт Сант Анджело, ​Кананор

​Франсишку де Алмейда достига ​Кочин ​на 31 ​октомври 1505​ със само 8 останали кораба.[2] ​Там научава, че португалските търговци в Куилон са били убити. Той решава да изпрати сина си Лоуренсо де Алмейда с 6 кораба, които унищожават 27 каликутски кораба в пристанището на Куилон.[2] ​Алмейда заживява в Кочин. Той усилва португалските укрепления на Форт Мануел в Коч​ин.

​Заморинът на ​Каликут ​подготвя голям флот от 200 ​кораба, с които да се противопостави на португалците, но през март 1506 г. синът му Л​оуренсо де Алмейда​ ​засича флота на заморина в морска битка на входа на пристанището К​ананор​​ (​Битката при Кананор, 1506) ​и му нанася тежко поражение. След това Лоуренсо де Алмейда изследва крайбрежието на юг до Коломбо, Шри Ланка. Междувременно заморинът успява да убеди колатири на Кананор, че португалците имат имперски интереси в Керала. Колатири е разгневен на португалците за това, че нарушават пътуванията на мюсюлмански търговци до Кананор и обсажда Форт Сан Анджело (Обсадата на Кананор, 1507).

​През 1507 ​мисията на Алмейда е подсилена от пристигането на ескадрата на ​Трищан да Куня. Ескадрата на Алфонсу де Албукерке обаче се е отделила от тази на Да Куня при Източна Африка и независимо завладява територии на запад.

​Междувременно нараства напрежението между Алмейда и Албукерке, чиито успешни действия убеждават краля да го постави начело на всички португалски колонии. Когато Албукерке му съобщава за новото си назначение, Алмейда го арестува, докато не се потвърдят новините за уволнението му. През ноември 1509 г. Алмейда признава валидността на претенциите на Албукерке и се прибира в Европа.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Умира в битка с хотентони на 1 март 1510 година близо до днешен Кейптаун.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Portuguese Conquests // Department of Tourism, Government of Goa. Архивиран от оригинала на 2013-01-22. Посетен на 1 ноември 2012.
  2. а б в г д е Malabar manual by William Logan p.312