Ненци: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
2 байта изтрити ,  преди 11 месеца
редакция без резюме
(Add 1 book for Уикипедия:Възможност за проверка (20210215)) #IABot (v2.0.8) (GreenC bot)
Редакция без резюме
 
Ненците имат [[Шаманизъм|шаманска]] и [[Анимизъм|анимистическа]] система от вярвания, която подчертава уважението към земята и нейните ресурси. Ненецката социална структура е племенна. Ненецкият шаман се казва „тадибя“.
 
След [[Руска революция (1917)|Руската революция]] от1917 г. ненецката култура попада под силното влияние на съветската политика. Правителството на [[СССР]] кара номадските самоеди да се заселят в постоянни население места. Те са принудени неохотно да населяват села и техните деца да учат в държавни училища, което - въпреки положиткелнияположителния ефект на ограмотяването и образоването, довежда до ерозия на националната идентичност. Мнозина, особено в [[Ненецки автономен окръг|Ненецкия автономен окръг]], загубват своя език и са асимилирани.
 
След 1930 г. [[Тико Вилка]] и [[Константин Панков]] стават известни художници. [[Анна Неркаги]] е сред най-известните ненецки писатели. [[Юри Вела]], макар и да живее като еленовъд, се превръща в първия писател на свободна практика на горски ненецки език.
184

редакции

Навигация