Драгомир Окука: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:

{{без източници}}
{{Биография инфо
{{Биография инфо
| име = Драгомир Окука
| име = Драгомир Окука
| портрет = dot.png
| портрет = dot.png
| описание = футболен треньор
| описание = сръбски футболен треньор
| наставка =
| наставка =
| роден-дата = [[02 април]] [[1954]]
| роден-дата = [[2 април]] [[1954]]
| роден-място = [[Порижа]], днес [[Босна и Херцеговина]]
| роден-място = [[Пория Калоновник]], [[Югославия]]
}}
}}


'''Драгомир (Драган) Окука''' е роден на 02 април 1954г. в Порижа, бивша Югославия, днес част от [[Босна и Херцеговина]]. Драган прекарва по-голямата част от кариерата си като футболист в местния [[Вележ]], където записва 450 мача. Като [[футболист]] Окука е викан и за младежкия и за олимпийския национален отбор на [[Югославия]], но така и не стига до представителния тим на страната.
'''Драгомир (Драган) Окука''' (на [[сърбохърватски]] ''Dragomir "Dragan" Okuka'') е роден на 2 април 1954 г. в [[Пория Калоновник]], бивша Югославия, днес част от [[Босна и Херцеговина]]. Драган прекарва по-голямата част от кариерата си като футболист в местния [[Вележ]], където записва 450 мача. Като [[футболист]] Окука е викан и за младежкия и за олимпийския национален отбор на [[Югославия]], но така и не стига до представителния тим на страната.

Преди да окачи обувките, Драган играе седем години в [[Швеция]] за отбора на [[Йоребро]], а последните си две години на терена прекарва в отбора на [[Мотала]].


Преди да окачи обувките, Драган играе седем години в [[Швеция]] за отбора на [[Йоребру СК]], а последните си две години на терена прекарва в отбора на [[Мутула]].
Като треньор Окука се оказва по-добър, от колкото като футболист. С първия отбор под негово ръководство - югославския [[Бежеж]], Драгомир достига до няколко последователни четвърти места в европейския турнир [[Интертото]]. През сезон 1997-98 достига един от върховете в кариерата си, с отбора на Обилич Драган печели шампионата на [[Сърбия]]. След възхода с Обилич, специалистът поема полския [[Висла]], за да направи феноменален дубъл и да спечели и шампионата и купата на [[Полша]] през сезон 2001-02.


Като треньор Окука се оказва по-добър, от колкото като футболист. С първия отбор под негово ръководство - югославския [[Бечей]], Драгомир достига до няколко последователни четвърти места в европейския турнир [[Интертото]]. През сезон 1997-98 достига един от върховете в кариерата си, с отбора на Обилич Драган печели шампионата на [[Сърбия]]. След възхода с Обилич, специалистът поема полския [[Висла]], за да направи феноменален дубъл и да спечели и шампионата и купата на [[Полша]] през сезон 2001-02.
Преди да поеме [[Локомотив София]], треньорът прекарва известно време като наставник на младежкия национален отбор на [[Сърбия]] и като треньор на кипърския [[Омония]]. Именно с "лкипърските детелини" Драган Окука се запознава с българската публика. През септември 2007г. Омония играят в турнира от [[Купата на УЕФА]], където се изправят срещу българския [[ЦСКА]], и биват отстранени с общ резултат 2:3.


Преди да поеме [[Локомотив София]], треньорът прекарва известно време като наставник на младежкия национален отбор на [[Сърбия]] и като треньор на кипърския [[Омония]]. Именно с "кипърските детелини" Драган Окука се запознава с българската публика. През септември 2007 г. Омония играят в турнира от [[Купата на УЕФА]], където се изправят срещу българския [[ЦСКА]] и биват отстранени с общ резултат 2:3.


{{СОРТКАТ:Окука, Драгомир}}
{{СОРТКАТ:Окука, Драгомир}}
[[Категория:Югославски футболисти]]
[[Категория:Сръбски футболисти]]
[[Категория:Босненски футболисти]]
[[Категория:Сръбски треньори по футбол]]
[[Категория:Босненски треньори по футбол]]
[[Категория:треньори на Локомотив (София)]]
[[Категория:треньори на Локомотив (София)]]


== Външни препратки ==
== Източници ==
* [http://www.draganokuka.com Официален уебсайт на Окука]
<references />
[http://www.sporta.bg Спорта.Бг]


[[en:Dragan Okuka]]
[[en:Dragan Okuka]]

Версия от 11:21, 21 април 2009

Драгомир Окука
сръбски футболен треньор

Роден
Семейство

Уебсайтwww.draganokuka.com

Драгомир (Драган) Окука (на сърбохърватски Dragomir "Dragan" Okuka) е роден на 2 април 1954 г. в Пория Калоновник, бивша Югославия, днес част от Босна и Херцеговина. Драган прекарва по-голямата част от кариерата си като футболист в местния Вележ, където записва 450 мача. Като футболист Окука е викан и за младежкия и за олимпийския национален отбор на Югославия, но така и не стига до представителния тим на страната.

Преди да окачи обувките, Драган играе седем години в Швеция за отбора на Йоребру СК, а последните си две години на терена прекарва в отбора на Мутула.

Като треньор Окука се оказва по-добър, от колкото като футболист. С първия отбор под негово ръководство - югославския Бечей, Драгомир достига до няколко последователни четвърти места в европейския турнир Интертото. През сезон 1997-98 достига един от върховете в кариерата си, с отбора на Обилич Драган печели шампионата на Сърбия. След възхода с Обилич, специалистът поема полския Висла, за да направи феноменален дубъл и да спечели и шампионата и купата на Полша през сезон 2001-02.

Преди да поеме Локомотив София, треньорът прекарва известно време като наставник на младежкия национален отбор на Сърбия и като треньор на кипърския Омония. Именно с "кипърските детелини" Драган Окука се запознава с българската публика. През септември 2007 г. Омония играят в турнира от Купата на УЕФА, където се изправят срещу българския ЦСКА и биват отстранени с общ резултат 2:3.

Външни препратки