Броня: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
11 байта изтрити ,  преди 12 години
Премахната редакция 2988870 на 98.169.33.146 (б.)
Редакция без резюме
(Премахната редакция 2988870 на 98.169.33.146 (б.))
В миналото бронята е била предназначена за носене като дреха, а задачата ѝ е включвала защита на носещия я по време на битка. Изработвана е от различни [[метал]]ни и [[неметал]]ни материали. Станала е една от причините за развитието на различни технологии като ламиниране на дърво, [[минно дело]], рафиниране на метали и обработката на кожи.
 
Първоначално броните са кожени и осигуряват минимална защита, постепенното развитие води до появата на ризници и дори напълно бронирани доспехи. С развитието на [[Огнестрелно оръжие|огнестрелните оръжия]] бронята се появява и при [[кораб]]ите, [[Бронирана бойна машина|бронираните бойни машини]] и [[самолет]]ите. Първите модерни производствени технологии за бронирано покритие са използвани от военноморските сили при създаването на броненосци. Пикът в развитието им е създаването на [[линкор]]ите, които доминират до появата на [[самолетоносач]]ите. През [[Първата световна война]] се появяват и първите танкове, което дава начало на развитието нBurka burkaана бронираните бойни машини. Използването на броня при самолетите се засилва по време на [[Втората световна война]], когато са проектирани тежко бронирани самолети, които могат да понесат повече поражения от огъня на [[Противовъздушна отбрана|противовъздушната отбрана]].
 
Използването на броня се простира и над бойните животни, като [[слон]]ове и [[кон]]е. Изработвани са брони и за ловни кучета участващи в лов на [[Дива свиня|диви прасета]].

Навигация