Тении: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(Нова страница: {{редактирам}} {{Taxobox | name = Тении | image = Tenia solium scolex.jpg | image_caption = Сколекс на свинска тения ...)
 
Редакция без резюме
}}
 
'''Тении''' (''Cestoda'', {{lang-la|cestus}} - пояс, лента и ''oid'' - подобно) се наричат клас паразитни [[плоски червеи]] с начленено тяло. Известни са около 3500 вида представителите, на които напълно са загубили храносмилателната система. Някои от тях са и опасни паразити при хората. Заболяванията, които предизвикват се наричат цестодози.
 
== Устройство ==
Тялото при тениите се дели на три части - главова част, наречена сколекс, шийка и начленена част - стробила. При някои цестоди тялото не е начленено. Членчетата на стробилата се наричат проглотиди. Върху сколекса се намират 4 смукала, а някои видове вместо тях имат ямички за засмукване - ботрии. Те служат за закрепване върху гостоприемника. При някои видове освен тези приспособления в предната част на сколекса се намира венец от кукички - ростелум. При други видове кукичките се намират по шийката или в стробилата. Шийката е неначленена и къса част от червея. В задната част се намира зона на нарастване, в която се образуват новите членчета. Тялото на тениите е покрито с [[кутикула]].
 
Телесната кухинае изпълнена с паренхим. В него се намират т.нар. варовити образувания съдържащи освен основните органични съединения и неорганични елементи като [[манган]], [[калций]] и [[фосфор]]. Тези вещества неутрализират стомашното съдържание на организма. Липсва [[храносмилателна система]]. Хранителните вещества се приемат през цялата повърхност на тялото. [[Дишане]]то е анаеробно, при което се използва натрупания в паренхима [[гликоген]]. Отделителната система е от протонефридиен тип. Нервната система е представена от двуделен ганглий разположен в сколекса. Тук се намират и осезателни власинки.
 
 
== Източници ==

Навигация