Разлика между версии на „Сефарадски евреи“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (r2.6.4) (Робот Промяна: ku:Sefardî)
м
Терминът '''сефарад''' е употребен в [[Библия]]та и обозначава [[Иберийския полуостров]]. Прието е с този термин да се наричат живелите на Иберийския полуостров евреи и техните потомци. Тъй като след 1492 г. евреите са прогонени от [[Испания]], а няколко години по-късно и от [[Португалия]]. сефарадскияСефарадския юдаизъм се разпростира в целия средиземноморски ареал след изгонването им от Иберийския полуостров, а по-късно и в Новия свят. Онези от сефарадите които приемат християнството за да запазят имуществото си, общественото си положение или някакви привилегии стават известни като [[марани]]. Под страх от [[аутодафе]] след [[инквизиционен процес|инквизиционен процес]], те нямат правото да се конвертират обратно, т.е. да се връщат към старата си религия - [[юдаизъм|юдаизма]].
 
По принцип се приема, че тези евреи са наследници на древните [[финикийци|финикийски общности]] (в [[Угарит]], [[Берит]], [[Бибъл]], [[Сидон]], [[Тир]], вкл. най-изявената - [[Картаген|картагенската]]), които по времето на [[зугот]]а и [[Хасмонеи]]те приели юдаизма за своя [[религия]], изоставяйки старата си вяра във [[Ваал]], [[Молох]] и т.н. Още от времето на Картаген, този град-държава притежавал големи колонии и владения на Пиренейския полуостров където основно по времето на ислямските завоевания се установил центърът на тази общност - в [[Ал-Андалус]] и в частност в [[Гранада]].
Макар и прогонени от Испания сефарадите запазват своя испанско-еврейски говор известен като ''джудезмо''. Мнозина от тях запазват и собствените си имена които имат в Испания и Португалия. Често обичаите и традициите на сефарадите се различават от тези на другите евреи-особено на [[ашкенази]]те. Двете еврейски общности трудно комуникират през вековете и дори остават до голяма степен чужди помежду си. Сефарадите, приети сравнително добре в рамките на [[Османска империя|Османската империя]] попадат в един свят, доминиран предимно от [[ислям]]а. ИзоставанетоИзолацията от Европа на този свят се отразява и на развитието на сефарадските общности. Лидери на световното еврейство стават ашкеназите-евреи, населяващи Централна и Източна Европа.
 
Появата на модерния [[ционизъм]] не засилва автоматично интереса към сефарадите. Докато европейските евреи разбират [[ционизъм|ционизма]] като политическо движение, то сефарадите го разглеждат като творение на Провидението. Водени от идеализма си, хиляди сефаради напускат близкоизточните си родини и пристигат в [[Израел]]. Тук обаче те често са третирани като евреи "втора категория", зле заплатени, те обитават крайни и непрестижни квартали.
Икономическата и социална пропаст, която разделя ашкенази и сефаради, засяга практически всички области: работа, заплати, жилищно настаняване, образование и култура.
Социалните неудачи и дискриминацията на сефарадите водят и до по-високата престъпност и наркомания сред тях. Около 85% от престъпността в Израел е сефарадска.
 
В по-големите градове по света където са съсредоточени големи еврейски общности има по двама [[главен равин|главни равини]] - по един за всяка от двете големи еврейски общности които са устояли на асимилационния натиск през вековете.
==Виж още==
 
==Виж още==
* [[Изгонване на евреите от Испания]]
*[[Ашкенази]]
*[[Мизрахи]]
26 986

редакции

Навигация