Разлика между версии на „Ингунда“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (r2.7.1) (Робот Добавяне: pl:Ingunda (żona Chlotara I))
'''Ингунда''' ({{lang-la|Ingundis}}; Ingonde, Ingund, Ingunda; * ок. [[499]], [[Тюрингия]]; + ок. [[546]]) e [[кралица]] на [[франки]]те, първата съпруга на [[крал]]я на франките [[Хлотар I]], от рода на [[Меровинги]]те.
 
Дъщеря е на крал Хлодомер II, краля на Вормс, и Арнегунда Саксонскa, по други източници на [[Бадерик]] от [[Тюрингия]] (ок. 480 - ок.529).
Сестра е на [[Арнегунда]], която се омъжва за Хлотар I и ражда [[Хилперих I]].
 
* [[Гунтрам]] I, крал на [[Бургундия]]
* [[Сигиберт I]], крал на [[Австразия]]
 
* [[Хлотсинд]], която ок. 560 г. се омъжва за [[лангобарди|лангобардския]] крал [[Албоин]].
 
Съпругът ѝ се разделя с нея и през 524 г. и се жени за [[Гунтека]] (''Guntheuca'' или ''Gondioque''), вдовицата на брат му [[Хлодомер]]. След това той отново се жени за Ингунда, вероятно след смъртта на Гунтеука.
През 533/534 г. тойХлотар I се жени за сестра ̀и [[Арнегунда]], а през 540 г. за [[Радегунда]] († 587), дъщеря на [[Списък на владетелите на Тюрингия|краля на Тюрингия]] [[Бертахар]]. По-късно Хлотар I се жени за Хунсина, а през 555 г. за [[Валдерада]], дъщеря на краля на [[лангобарди]]те [[Вахо]] и вдовица на роднината му [[Теодобалд]] († 555), но скоро след това по настоявамне на благородниците се разделя с нея и тя се омъжва за [[Херцогство Бавария|баварския херцог]] [[Гарибалд I]].
 
Ингунда умира около [[546]] г.
 
== Източници ==
* [[Григорий Турски]], ''Historia Francorum'', [http://la.wikisource.org/wiki/Historiarum_Francorum_libri_X_-_Liber_IV IV.3]
* Paule Lejeune, ''Les reines de France'', Éditions Vernal et P. Lebaud, Paris, 1989, ISBN 2-86594-042-X, p. 29-30.
* Christian Bouyer, ''Les reines de France'', dictionnaire chronologique, Éditions Périn, Paris, 1992

Навигация