Разлика между версии на „Гвелфи и гибелини“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (r2.7.2) (Робот Промяна: hr:Gvelfi i gibelini)
No edit summary
'''Гвелфите и гибелини''' (на [[италиански]] ''guelfi e ghibellini'') са фракции,противоположни поддържащиполитически съответно [[папа]]та и [[Свещена Римска империя|Свещената римска империя]]течения в Централна и Северна [[Италия]] през [[12 век|12]] и [[13 век]], поддържащи съответно [[папа]]та и [[Свещена Римска империя|Свещената римска империя]]. Конфликтът помежду им е резултат от [[Борба за Инвеститура|Борбата за Инвеститура]] през [[11 век]], която представлява борбата за въвеждане в сан [[епископ]] (''инвеститур'' е символичния предмет, който утвърждава въвеждането в сан).
 
== Етимология ==
== История ==
 
През 12-13век в [[Италия]] започва да се развива занаятчийството, а [[феодализъм|феодалните]] отношения постепенно замират. Гибелините са поддръжници на светските ценности и на идеята обединението на разпокъсана Италия да се извърши под ръководството на немския крал (който е начело на Свещената римска империя). Гвелфите клонят към църковните ценности и възможността за обединение на Италия около папската власт.
 
Повечето гвелфи произхождат от богати търговски фамилии, докато гибелините са се замогнали предимно от селско стопанство. Градовете на гвелфите са в райони, където има заплаха от увеличаване на влиянието на императора, докато градовете на гибелините са там, където има непосредствена заплаха от налагане на властта на папата. Гибелинските градове са по-малките, например [[Сиена]] (гибелини), за разлика от [[Флоренция]] (гвелфи) (Сиена и Флоренция се сблъскват в [[Битка при Монтаперти|битката при Монтаперти]] през [[1260]] г.).
 
След като гвелфите окончателно побеждават гибелините през [[1289]] г. в [[Битка при Кампалдино|битката при Кампалдино]] и [[Капрона]], те започват да се бият помежду си. През [[1300]] г. във Флоренция гвелфите се разделят на две - черни и бели. Черните продължават да поддържат папската институция, докато белите се насочват към [[монархия]]та и се противопоставят на папа [[Бонифаций VIII]].
 
[[Данте Алигиери]] е съвременник на тези политически борби. Той е сред поддръжниците на белите гвелфи (автор е на произведението „За монархията“) и когато черните гвелфи вземат контрола над града през [[1302]] г. е прокуден от [[Флоренция]],. когатоВ чернитегодините гвелфина взематизгнание контроласъздава надсвоята града.[[Божествена комедия]].
 
== Виж още ==
* [[Данте Алигиери]]
 
== Външни препратки ==
* {{en икона}} [http://www.encyclopedia.com/html/G/GuelphsN1.asp Гвелфи и гибелини; Encyclopedia.com]
* {{en икона}} [http://www.newadvent.org/cathen/07056c.htm Католоческа енциклопедия Гвелфи и Гибелини]

Навигация