Битка при Дерманци: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
к.
Ред 20: Ред 20:
|жертви2=тежки
|жертви2=тежки
}}
}}
'''Битка при Дерманци''' е стратегическо сражение между царските войски на Иван Александър и желаещи да се отдели от България Белаур.


'''Битката при Дерманци''' е стратегическо сражение между царските войски на Иван Александър и желаещия да се отдели от България [[Белаур]].
== Предистория ==
През [[1331]], след държавен преврат срещу сръбската марионетка [[Иван Стефан]] начело на държавата застава [[Иван Александър]].В него се вижда човекът, който ще изведе България от дългата криза, но не всеки е на това мнение.Чичото на сваления цар- [[Белаур]] отцепва Видинско като отделна държава.Веднага започва военен поход, който бележи значителни успехи, както се споменава в Лондонското евангелие:


== Предистория ==
През [[1331]] г. след държавен преврат срещу сръбската марионетка [[Иван Стефан]] начело на държавата застава [[Иван Александър]]. В него се вижда човекът, който ще изведе България от дългата криза, но не всеки е на това мнение. [[Белаур]], чичото на сваления цар, отцепва Видинско като отделна държава. Веднага започва военен поход, който бележи значителни успехи, както се споменава в Лондонското евангелие:
{{цитат|''И той'' ('''Белаур''') ''завзе много укрепени градове...<br>така също и Бдин и цялото Подунавие,<br>даже и до Морава...''}}
{{цитат|''И той'' ('''Белаур''') ''завзе много укрепени градове...<br>така също и Бдин и цялото Подунавие,<br>даже и до Морава...''}}


== Развой на битката ==
== Битката ==
Дълго съпротивата е просто дефанзивна, но през [[1336]] [[цар]]ската войска потегля заедно с 2000 [[татари]] на поход.Белаур ги пресреща край днешното село [[Дерманци]], където се разиграва битката.Общо около 10 000 търновски войници се изправят срещу неизвестната по брой Белаурова войска.В нея пада сам съсечен видинския владетел, а войската му е разбита.
Дълго съпротивата е просто дефанзивна, но през [[1336]] г. царската войска потегля заедно с 2000 [[татари]] на поход. Белаур ги пресреща край днешното село [[Дерманци]], където се разиграва битката. Общо около 10 000 търновски войници се изправят срещу неизвестната по брой Белаурова войска. В нея пада сам съсечен видинският владетел, а войската му е разбита.

== Последици ==
Последиците за [[Видинското царство]] са лоши. Веднага след тази битка [[Иван Александър]] поема управлението на областта и поривът ѝ за независимост е пречупен завинаги.


[[Категория:Битки по време на Втората българска държава|Дерманци]]
== Последици за Видинското царство ==
[[Категория:Видинско царство]]
Последиците за [[Видин]]ско са лоши.Веднага след тази битка [[Иван Александър]] поема управлението на областта, и поривът и&#768; за независимост е пречупен завинаги

Версия от 01:25, 2 декември 2012

Битка при Дерманци=
Информация
Период1336
МястоДерманци, Търновско царство
Резултатпобеда за Иван Александър
ТериторияТърновско царство
Страни в конфликта
Търновско царствоВидинско царство
Командири и лидери
Иван АлександърБелаур
Сили
8000 българи
2000 татари
общо 10 000
неизв.
Жертви и загуби
неизв.тежки

Битката при Дерманци е стратегическо сражение между царските войски на Иван Александър и желаещия да се отдели от България Белаур.

Предистория

През 1331 г. след държавен преврат срещу сръбската марионетка Иван Стефан начело на държавата застава Иван Александър. В него се вижда човекът, който ще изведе България от дългата криза, но не всеки е на това мнение. Белаур, чичото на сваления цар, отцепва Видинско като отделна държава. Веднага започва военен поход, който бележи значителни успехи, както се споменава в Лондонското евангелие:

И той (Белаур) завзе много укрепени градове...
така също и Бдин и цялото Подунавие,
даже и до Морава...

Развой на битката

Дълго съпротивата е просто дефанзивна, но през 1336 г. царската войска потегля заедно с 2000 татари на поход. Белаур ги пресреща край днешното село Дерманци, където се разиграва битката. Общо около 10 000 търновски войници се изправят срещу неизвестната по брой Белаурова войска. В нея пада сам съсечен видинският владетел, а войската му е разбита.

Последици

Последиците за Видинското царство са лоши. Веднага след тази битка Иван Александър поема управлението на областта и поривът ѝ за независимост е пречупен завинаги.