Разлика между версии на „Битка при Дерманци“

Направо към навигацията Направо към търсенето
к.
(к.)
|жертви2=тежки
}}
'''Битка при Дерманци''' е стратегическо сражение между царските войски на Иван Александър и желаещи да се отдели от България Белаур.
 
'''БиткаБитката при Дерманци''' е стратегическо сражение между царските войски на Иван Александър и желаещижелаещия да се отдели от България [[Белаур]].
== Предистория ==
През [[1331]], след държавен преврат срещу сръбската марионетка [[Иван Стефан]] начело на държавата застава [[Иван Александър]].В него се вижда човекът, който ще изведе България от дългата криза, но не всеки е на това мнение.Чичото на сваления цар- [[Белаур]] отцепва Видинско като отделна държава.Веднага започва военен поход, който бележи значителни успехи, както се споменава в Лондонското евангелие:
 
== Предистория ==
През [[1331]], г. след държавен преврат срещу сръбската марионетка [[Иван Стефан]] начело на държавата застава [[Иван Александър]]. В него се вижда човекът, който ще изведе България от дългата криза, но не всеки е на това мнение.Чичото на сваления цар- [[Белаур]], чичото на сваления цар, отцепва Видинско като отделна държава. Веднага започва военен поход, който бележи значителни успехи, както се споменава в Лондонското евангелие:
{{цитат|''И той'' ('''Белаур''') ''завзе много укрепени градове...<br>така също и Бдин и цялото Подунавие,<br>даже и до Морава...''}}
 
== Развой на битката ==
== Битката ==
Дълго съпротивата е просто дефанзивна, но през [[1336]] [[цар]]скатаг. царската войска потегля заедно с 2000 [[татари]] на поход. Белаур ги пресреща край днешното село [[Дерманци]], където се разиграва битката. Общо около 10 000 търновски войници се изправят срещу неизвестната по брой Белаурова войска. В нея пада сам съсечен видинскиявидинският владетел, а войската му е разбита.
 
== Последици ==
Последиците за [[ВидинВидинското царство]]ско са лоши. Веднага след тази битка [[Иван Александър]] поема управлението на областта, и поривът и&#768;ѝ за независимост е пречупен завинаги.
 
[[Категория:Битки по време на Втората българска държава|Дерманци]]
== Последици за Видинското царство ==
[[Категория:Видинско царство]]
Последиците за [[Видин]]ско са лоши.Веднага след тази битка [[Иван Александър]] поема управлението на областта, и поривът и&#768; за независимост е пречупен завинаги

Навигация