Разлика между версии на „Светлана Алилуева“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(+ МЕП)
'''Светла́на Ио́сифовна Алилу́ева''' (с рождено име ''Сталина''<ref>{{книга|автор=Душечкина, Е.В.|заглавие=Светлана. Культурнная история имени|место=СПб.|издательство=Европейский университет в Санкт-Петербурге|год=2007|страницы=97|isbn=978-5-94380-059-7}}</ref><ref>Фамилията Сталина с фамилното име на майката Алилуева е сменено през септември 1957 г. г.</ref>, в емиграция известна с името '''Лана Питерс''' ({{lang-en|Lana Peters}}), е родена на 28 февруари 1926 г. в [[Санкт-Петербург|Ленинград]] и е починала на 22 ноември 2011 г. в [[:en:Richland Center, Wisconsin|Ричленд]], [[Уисконсин]]<ref>[http://lenta.ru/news/2011/11/29/allilueva/ Lenta.ru: В России: В США умерла дочь Сталина]</ref>). Светлана Алилуева е съветски филолог-преводач, мемуарист и е защитила научната степен кандидат на филологическите науки.
Светлана е родена от брака на диктатора Сталин с Надежда Алилуева. Сталин се жени за нея през 1919 година. Бракът им продължава 13 години. През 1932 г. съпругата му се самоубива.
Сталин и Надежда имат две деца. Синът Василий умира заради тежък алкохолизъм, а дъщерята Светлана има бурен живот. Приема фамилията на майка си - Алилуева. На 16 години (през 1942 г.) тя се влюбва в 40-годишния еврейски режисьор Алексей Каплер. Сталин е изключително ядосан от тази връзка и по-късно Каплер е осъден на десет години изгнание в град, близо до Арктическия кръг, вероятно заради историята със Светлана. Тя се жени два пъти. През 1944 година 18-годишната тогава Светлана се омъжва за Григорий Морозов, също евреин, от когото е й синът й Йосиф. По собствените й признания, въпреки че баща й се разтапял при вида на детето, той така и не пожелал да види съпруга й. Бракът на Светлана и Григорий е разтрогнат по разпореждане на Сталин и през 1949 година Светлана се омъжва за Юрий Жданов, който припознава Йосиф като свое дете. Роденият през 1945 г. Йосиф Алилуев завършва медицински факултет и работи като кардиолог. Публикувал е повече от 150 статии и монографии за болестите на сърцето. Никога не е давал интервюта и почива на 2 ноември 2008 г. в Москва. През 1967 година Светлана предизвиква бурен скандал, като иска политическо убежище в посолството на САЩ в Индия, след което емигрира в САЩ.
 
Светлана е родена от брака на диктатора [[Сталин]] с Надежда Алилуева. Сталин се жени за нея през 1919 година. Бракът им продължава 13 години. През 1932 г. съпругата му се самоубива.
Сталин и Надежда имат две деца. Синът Василий е военен летец през годините на [[Втора световна война|Втората световна война]], бързо достига генералски чини и умира заради тежък алкохолизъм, а. дъщерятаДъщерята Светлана има бурен живот. Приема фамилията на майка си - Алилуева. На 16 години (през 1942 г.) тя се влюбва в 40-годишния еврейски режисьор Алексей Каплер. Сталин е изключително ядосан от тази връзка и по-късно Каплер е осъден на десет години изгнание в град, близо до Арктическия кръг, вероятно заради историята със Светлана. Тя се жени два пъти. През 1944 година 18-годишната тогава Светлана се омъжва за Григорий Морозов, също евреин, от когото е йроден синът йи&#768; Йосиф. По собствените йи&#768; признания, въпреки че баща йи&#768; се разтапял при вида на детето, той така и не пожелал да види съпруга йи&#768;. Бракът на Светлана и Григорий е разтрогнат по разпореждане на Сталин и през 1949 година Светлана се омъжва за Юрий Жданов, който припознава Йосиф като свое дете. Роденият през 1945 г. Йосиф Алилуев завършва медицински факултет и работи като кардиолог. Публикувал е повече от 150 статии и монографии за болестите на сърцето. Никога не е давал интервюта и почива на 2 ноември 2008 г. в [[Москва]]. През 1967 година Светлана предизвиква бурен скандал, като иска политическо убежище в посолството на [[САЩ]] в [[Индия]], след което емигрира в САЩ.
 
== Източници ==
<references />
 
[[ar:سفيتلانا ستالين]]

Навигация