Направо към съдържанието

Германска единна социалистическа партия: Разлика между версии

редакция без резюме
м (Робот: Преместване на 33 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q49750.)
Редакция без резюме
}}
 
'''Единната социалистическа партия на Германия''' ({{lang-de|Sozialistische Einheitspartei Deutschlands}}; съкратено SED) е [[политическа партия]] в [[Германия]],Германската възникналадемократична в [[СССР|съветската]] окупациона зона след [[Втората световна война]] след принудителното обединяване на германските [[Социалдемокрация|социалдемократи]] с германските [[комунисти]]. Партията е доминираща политическа и обществена сила в [[ГДРрепублика]].
 
Възниква в [[съветска]]та окупационна зона след [[Втората световна война]] след принудителното обединяване на германските [[Социалдемокрация|социалдемократи]] с германските [[комунисти]]. Партията е доминираща политическа и обществена сила в ГДР.
==Възникване==
 
На [[21 април|21]] и [[22 април]] [[1946]] г. се състоява събрание в [[Берлин]], в [[Адмиралпалас]] на целия партиен актив на Комунистическата партия на Германия и на части от Социалдемократическата партия (представена от 543 делегати, 103-ма от които са от западните окупационни зони). Участниците комунисти са 507, между които 127 от [[Западна Германия]]. Събранието, открито с музиката на [[Бетовен]], слага началото на официалното обединение между двете течения на германската левица. Илюстрация за това дава едновременната поява на сцената в Адмиралпалас на [[Вилхелм Пик]] и [[Ото Гротевол]] и тяхното ръкостискане. Това ръкостискане се превръща и в партийна емблема.
== Създаване ==
На [[21 април|21]] и [[22 април]] [[1946]] г. се състоява събрание в [[Берлин]], в [[Адмиралпалас]] на целия партиен актив на Комунистическата партия на Германия и на части от Социалдемократическата партия (представена от 543 делегати, 103-ма от които са от западните окупационни зони). Участниците комунисти са 507, между които 127 от [[Западна Германия]]. Събранието, открито с музиката на [[Бетовен]], слага началото на официалното обединение между двете2-те течения на германската левица. Илюстрация за това дава едновременната поява на сцената в Адмиралпалас на [[Вилхелм Пик]] и [[Ото Гротевол]] и тяхното ръкостискане. Това ръкостискане се превръща и в партийна емблема.
 
Така възникналата не без намесата на съветските власти партия има 1,3 млн. членове, почти по равно социалдемократи и комунисти. Партийната програма има предимно антифашистка и общодемократична насоченост. На изборите през 1946 г. партията взима най-много гласове, но няма абсолютно мнозинство.
* Нефёдов В. В. СЕПГ и культура ГДР. Историческая монография. Градец-Кралове, 2009.
 
[[Категория:Политика на ГДР]]
[[Категория:Политически партии в Германия]]
[[Категория:Германска демократична република]]
[[Категория:Комунистически партии]]