Германска единна социалистическа партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Германска единна социалистическа партия
Sozialistische Einheitspartei Deutschlands
Sozialistische Einheitspartei Deutschlands Logo.svg
Ръководител Вилхелм Пик
Основана 1946 г.
Разформирована 16 декември 1989 г.
Членове 2 260 979 души (1989)
Член на Коминформбюро
Идеология Марксизъм-ленинизъм
Знаме на партията
Flagge der SED.svg
Германска единна социалистическа партия в Общомедия

Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) (на немски: Sozialistische Einheitspartei Deutschlands, съкратено SED) е политическа партия в Германската демократична република.

Възниква в съветската окупационна зона след Втората световна война след принудителното обединяване на германските социалдемократи с германските комунисти. Партията е доминираща политическа и обществена сила в ГДР.

Създаване[редактиране | редактиране на кода]

На 21 и 22 април 1946 г. се състои събрание в Берлин, в Адмиралпалас на целия партиен актив на Комунистическата партия на Германия и на части от Социалдемократическата партия (представена от 543 делегати, 103-ма от които са от западните окупационни зони). Участниците комунисти са 507, между които 127 от Западна Германия. Събранието, открито с музиката на Бетовен, слага началото на официалното обединение между 2-те течения на германската левица. Илюстрация за това дава едновременната поява на сцената в Адмиралпалас на Вилхелм Пик и Ото Гротевол и тяхното ръкостискане. Това ръкостискане се превръща и в партийна емблема.

Така възникналата не без намесата на съветските власти партия има 1,3 млн. членове, почти по равно социалдемократи и комунисти. Партийната програма има предимно антифашистка и общодемократична насоченост. На изборите през 1946 г. партията взима най-много гласове, но няма абсолютно мнозинство.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Nefjodov V. V. SED a kultura NDR. Historicka monografie. Hradec Kralove, 2009.
  • Нефёдов В. В. СЕПГ и культура ГДР. Историческая монография. Градец-Кралове, 2009.