Разлика между версии на „Негасена вар“

Направо към навигацията Направо към търсенето
148 байта изтрити ,  преди 7 години
м
Премахнати редакции на 77.85.231.88 (б.), към версия на 95.42.27.246
м (Премахнати редакции на 77.85.231.88 (б.), към версия на 95.42.27.246)
[[Картинка:Calcium-oxide-3D-vdW.png|Кристална решетка на Калциев оксид|мини|дясно]]'''Калциевият оксид''' (CaO), известен още като '''негасена вар''', е широко използвано, в практиката, [[химично съединение]]. Получава се при термичното разлагане на [[варовик]]а. Варовикът съдържа калциев карбонат (CaCO<sub>3</sub>), който при нагряването си отделя '''CaO''' и [[въглероден диоксид]].
 
''Гасенето'' на варта е процес, в който негасената вар се разтваря във вода, което е съпроводено с отделяне на голямо количество [[топлина]]. Така образуваното съединение, Ca(OH)<sub>2</sub> (калциев дихидроксид или още [[гасена вар]]) има приложение в строителството. Също и в правенето на калции.ИВЕ ВИЖ ТЕЗИ КАЛЦИИ
калциите са вид витамини, които моган да се използват
 
 
Термичното разлагане на варовика и гасенето на варта са химични реакции, които са познати на човека още от праисторията.
Негасената вар след "гасене" е основен свързващ елемент в строителството. При приготвяне на сместа наричана хоросан, се използва като свързващ продукт при тухлена или каменна зидария и като материал за вътрешни и външни мазилки.
 
== Външни препратки ==
* [http://web.archive.org/20071013001822/www.geocities.com/chemistry_bg/Ca.html Информация за калция в сайта Хим-МИК]
 

Навигация