Древномакедонски език: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м.
(Нова страница: '''Древномакедонският език''' е мъртъв език говорен от жителите на Древна Македония през...)
 
(м.)
Класификацията му е спорна, но по принцип се причислява към гръцката дорийска група [[палеобалкански езици]] с трако-илирийско влияние.<ref>Lewis, D. M.; Boardman, John (2000). ''The Cambridge ancient history, 3rd edition, Volume VI''. Cambridge University Press. p. 730. ISBN 978-0-521-23348-4.</ref> Този изчезнал език няма пряко отношение или връзка със съвременната [[македонска литературна норма]] на българския език. Със сигурност е индоевропейски език, изчезнал през [[5 век]], като античните източници отбелязват, че още от [[5 век пр.н.е.]] царете на Древна Македония владеят и в двора си използват дорийски диалект, а през [[3 век пр.н.е.]] това е вече било масова практика.
 
В голяма степен икакто върху произхода, така и върху историята и най-вече класификацията на древномакедонския език е пренесен съвременния спор около [[политически статус на македонския език|политическия статус на т.нар. македонски език]]. [[Република Гърция]], черпейки езикови аргументи в този контекст, приема [[македони|античните македони]] за [[елини]], т.е. за [[гърци]], което е спорно.<ref>E. Kapetanopoulos, «Alexander’s patrius sermo in the Philotas affair», ''The ancient world'' 30 (1999) 117—128. [http://www.history.ccsu.edu/elias/PhilotasPatriusSermo.pdf Online paper]</ref> До днес са се запазили около 150 древномакедонски словоформи, но единствено въз основа само на тях не може безспорно да се класифицира древномакедонския език към елинската, трайкийската или илирийската глупа езици е спадал, още повече, че [[тракийски език|тракийския]] и [[илирийски език]] също не са класифицирани и определени точно в родословното дърво на индоевропейските езици.
 
Според [[Омир]], по времето на [[троянската война]], територията на Македония била населявана от [[траки]]. Първите сериозни научни изследвания на древномакедонския език започват едва през 20 век на базата на сравнително-историческия лексикален метод. <ref>Otto Hoffmann: ''Die Makedonen, ihre Sprache und ihr Volkstum.'' Göttingen 1906. {{ref-de}}</ref> Въз основа на тези изследвания се достига до хипотезата, че древномакедонския има сродство с древногръцкия език, но има и съществени отлики във [[фонетика]]та. От друга страна следва да се има предвид, че още през 3 век пр.н.е. официален език в двора на древномакедонските царе е древногръцкия и на практика от запазилите се откъслечни фрази не може да се изгради обоснована хипотеза за общия произход на древномакедонския с който и да е от останалите палеобалкански езици.
Анонимен потребител

Навигация